Европейската комисия финансира закупуването на 12 нови противопожарни самолета с

...
Европейската комисия финансира закупуването на 12 нови противопожарни самолета с
Коментари Харесай

ЕК финансира с 600 млн. евро покупката на нови самолети за борба с пожарите

Европейската комисия финансира закупуването на 12 нови противопожарни самолета с 600 милиона евро, които ще бъдат ситуирани в шест страни членки: Хърватия, Франция, Италия, Гърция, Португалия и Испания. Това съобщи хърватската организация ХИНА, базирайки се на известие на Комисията.

Самолетите ще бъдат употребявани за гасене на пожари в целия Европейски съюз, изключително през летните месеци, когато огромните горски пожари от ден на ден заплашват живота на хората, домовете и поминъка.

Преди пет години Европейската комисия разшири Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз и сътвори системата rescEU, включваща флот от противопожарни самолети и хеликоптери.

Целта на Европейски Съюз е да сътвори непрекъснат противопожарен флот, а в това време, до момента в който този непрекъснат флот стартира да действа, ще се употребяват самолетите на страните членки и бюджетът на Европейски Съюз поема оперативните разноски.

Днес еврокомисарят по ръководство на рецесии Янез Ленарчич е в Загреб, с цел да участва на церемонията по подписването на съглашението сред хърватското държавно управление и Канадската комерсиална корпорация за закупуване на противопожарни самолети. Гръцкото държавно управление подписа сходно съглашение през вчерашния ден.

Ленарчич поздрави Хърватия и Гърция за това, че първи са подписали споразуменията за закупуване на самолети, които ще образуват ново потомство европейски въздушен потенциал за гасене на пожари.

Той сподели, че това е значима стъпка към придобиването на самолети, които ще оказват помощ за отбраната на жителите освен в Хърватия и Гърция, само че и в цяла Европа, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР