Европейската комисия (ЕК) съобщи, че прекратява механизма за сътрудничество и

...
Европейската комисия (ЕК) съобщи, че прекратява механизма за сътрудничество и
Коментари Харесай

ЕК прекратява механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния

Европейската комисия (ЕК) заяви, че приключва механизма за съдействие и инспекция, с който наблюдаваше правосъдните промени и битката с корупцията в България и Румъния, както и с проведената престъпност у нас. Комисията вкара отчетите от 2007 година и първо приготвяше оценки и рекомендации на всеки шест месеца, а по-късно - един път годишно.

Механизмът за съдействие и инспекция бе основан за България и Румъния през 2006 година, преди приемането им в Европейския съюз. През 2018 година Европейска комисия реши да приключи издаването на отчети за нашата страна поради задоволително осъществяване на рекомендациите, като до тогава бе издала 17 оценки. През юли тази година комисията заяви, че има намерение да приключи действието на механизма.

От 2020 година Европейска комисия вкара общ годишен отчет за положението на върховенството на закона във всяка от страните в Европейски Съюз.

„ Прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция е самопризнание и безрезервна оценка, че с работата на държавното управление и Народното събрание българската страна съумя да реализира фундаментални и устойчиви промени в региона на върховенството на правото, които ясно показват способността на страната ни да извършва отговорностите си на предвидим и благонадежден член на Европейския съюз ", съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. По думите ѝ това е самопризнание и за дългогодишната интензивност и старания на българските жители и гражданското общество. 

„ Днешното решение на Европейската комисия е забележителен триумф и самопризнание за промените, които се правят в България, в региона на върховенството на правото. Това доста покачва доверието към българската правосъдна система и ще се отрази удобно на процеса за интеграция на България в Шенген и в еврозоната “, разяснява министър Атанас Славов. 

Процесът за преустановяване на МСП стартира с нота от 6 юли т.г. на Европейската комисия, с която тя осведоми Съвета и Европейския парламент за желанието си да затвори механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния. Напредъкът на България и Румъния в региона на върховенството на правото ще бъде оценен само в границите на годишния цикъл в тази тенденция, използван и за всички останали държави-членки на Европейски Съюз, се споделя още в известието.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР