Европейската комисия (ЕК) разработи специален план за възстановяване на Украйна

...
Европейската комисия (ЕК) разработи специален план за възстановяване на Украйна
Коментари Харесай

ЕК изготви план за възстановяване на Украйна след края на войната

Европейската комисия (ЕК) създаде специфичен проект за възобновяване на Украйна след края на военните дейности. Това заяви „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “, базирайки се на проектодокумент, с който разполага.
Според вестника Европейска комисия има намерение да одобри документа в сряда. В него се споделя, че защото финансовите условия надвишават всичко, което към този момент е решено, Европейска комисия предлага специфични фондове или спомагателен бюджет. След това, съгласно изданието, настава решаващият миг: страните могат сами да съберат тези средства и да ги дават на Киев под формата на безплатни средства или заеми. Все отново, като се има поради размерът на заемите, които евентуално ще бъдат нужни, Европейската комисия, както показва вестникът, "може да бъде оправомощена да инициира кредитно финансиране от името на Европейски Съюз на финансовия пазар.
Същевременно се акцентира, че в документа на Европейска комисия в началото се приказва единствено за финансиране на заеми за Украйна посредством солидарни задължения. За програмата за ковид са планувани 312,5 милиарда евро под формата на безплатни средства, които не подлежат на връщане, и 360 милиарда евро под формата на дълготрайни заеми. Други съвсем 80 милиарда евро са предопределени за взаимни стратегии с Европейски Съюз. Но в реалност, както показва самата Европейска комисия, Украйна ще се нуждае и от безплатни средства.
От началото на съветската инвазия в Украйна, както се припомня в обявата, Европейски Съюз към този момент е дал на Киев помощ в размер на 4,1 милиарда евро, от които 1,2 милиарда евро са за директна бюджетна поддръжка за Киев. Други 1,5 милиарда евро са разполагаем за рефинансиране на продажбата на оръжия на страната; скоро сумата ще бъде увеличена на 2 милиарда евро. Останалите средства са филантропични и също не би трябвало да бъдат връщани. От 2014 година насам заемите за страната се отпускат по обособена стратегия и възлизат на 9,5 милиарда евро.
ЕК счита, че бъдещите финансови потребности на Украйна ще бъдат доста по-големи. Общите вреди към този момент се правят оценка на стотици милиарди евро, от които 100 милиарда евро са свързани единствено с разрушаването на инфраструктурата, се споделя в документа. Поради тази причина Европейската комисия възнамерява да даде на Киев спомагателна бюджетна поддръжка под формата на "дългосрочни заеми " при "ниски лихвени проценти ", които в началото ще бъдат обезпечени с гаранция за заем от бюджета на Европейски Съюз. Точната сума обаче, както отбелязва вестникът, ще бъде избрана едвам в сряда. А възобновяване на Украйна може да отнеме "повече от десетилетие ".
В умозаключение се показва, че и други сътрудници би трябвало да допринесат за финансирането на възобновяване на Украйна, по-специално Съединени американски щати и интернационалните финансови институции. Държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз следва да обсъдят този въпрос на специфична среща в края на май и още веднъж в края на юни. Въпросът за даване на Украйна на статут на страна-кандидатка за участие в Европейски Съюз също ще бъде прегледан през юни по рекомендация на Европейска комисия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен към този момент го разпространява в границите на общността - тя желае да обвърже заплащанията с стратегия за промени, целяща доближаване на Украйна с Европейски Съюз. Но се акцентира, че решението остава в пълномощията на държавите-членки на Европейски Съюз и би трябвало да бъде взето с единогласие. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР