Европейската комисия /ЕК/ приветства предварителното споразумение, постигнато миналата нощ между

...
Европейската комисия /ЕК/ приветства предварителното споразумение, постигнато миналата нощ между
Коментари Харесай

ЕК приветства споразумението за европроектиране на стоките с цел многократна употреба

Европейската комисия /ЕК/ приветства предварителното съглашение, реализирано предходната нощ сред Европейския парламент и Съвета по отношение на Регламента за екопроектирането на устойчиви артикули .

Той ще спомогне за налагането на устойчивите артикули като обща норма на пазара в Европейски Съюз, като ги направи по-дълготрайни, с по-ефективно потребление на силата и ресурсите , улеснение на ремонта и преработването, понижаване на броя на веществата, пораждащи безпокойствие, и включване на повече рециклирано наличие.

Новите условия за екопроектиране ще надвишават енергийната успеваемост и ще имат за цел да подтикват кръговата стопанска система , като обгръщат следните критерии:

· продължителност, опция за повторна приложимост, осъвременяване и опция за корекция на продукта

· съществуване на химични субстанции, които попречват повторната приложимост и преработването на материали

· енергийна и ресурсна успеваемост

· рециклирано наличие

· въглеродния и екологичния отпечатък

· налична информация за продукта, по-специално дигитален продуктов паспорт.

Новите правила предпочитано ще обзет артикули с огромно влияние, в това число текстил (особено дрехи и обувки), мебели (включително дюшеци), желязо и стомана, алуминий, гуми, бои, смазочни материали и химикали, както и артикули, свързани с енергопотреблението, ИКТ артикули и друга електроника.

Продуктите употребяват големи количества първични материали, сила и други запаси и оказват доста влияние върху околната среда по време на своя витален цикъл — от добива на първични материали до производството, превозването, потреблението и края на виталния цикъл. Половината от международните излъчвания на парникови газове и 90 % от загубата на биологично многообразие се дължат на добива и преработката на първоначални първични материали.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР