Европейската комисия (ЕК) предоставя насоки на държавите-членки за провеждането и

...
Европейската комисия (ЕК) предоставя насоки на държавите-членки за провеждането и
Коментари Харесай

ЕК ще започне процедури към държавите за прекомерен дефицит на база изпълнението на бюджетите за 2023 г.

Европейската комисия (ЕК) дава насоки на държавите-членки за провеждането и координацията на фискалната политика за 2024 година предвид на провокациите, пред които са изправени обществените финанси и стопанската система, и на полемиките по отношение на бъдещата рамка за икономическо ръководство.

Фискалните политики следва да са ориентирани към обезпечаването на средносрочна резистентност на обслужването на дълга, а също и към насърчаването на резистентен и приобщаващ напредък във всички страни членки, оповестиха от Европейска комисия.

Общата уговорка за дерогация от Пакта за непоклатимост и напредък, която планува краткотрайно отклоняване от бюджетните условия, които нормално се ползват при положение на сериозен стопански спад, ще бъде дезактивирана в края на 2023 година Приключването на интервала, през който беше в действие общата уговорка за дерогация, ще докара до обновяване на характерните за всяка страна рекомендации по отношение на фискалната политика, които са количествено избрани и диференцирани въз основа на провокациите, свързани с обществения дълг на държавите-членки.

Продължават разискванията на преразгледаната рамка за икономическо ръководство въз основа на насоките на Европейска комисия, показани през ноември 2022 година Докато не стартира да действа нова рамка за икономическо ръководство и предвид на новата действителност след пандемията, не е оправдано да се възобнови използването само на разпоредбите на Пакта за непоклатимост и напредък, които бяха в действие преди задействането на общата уговорка за дерогация през 2020 година

Тъй като към момента не е въведена нова правна рамка, учредена на резултатите от настоящия обзор на икономическото ръководство, настоящата правна рамка продължава да се ползва. Същевременно, с цел да се даде опция за ефикасен преход към действието на бъдещия набор от фискални правила на Европейски Съюз и с цел да се вземат поради актуалните провокации, някои детайли от насоките за промяна на Европейска комисия биха могли да бъдат включени в цикъла на фискалния контрол.

Европейска комисия е подготвена да предложи характерни за всяка страна рекомендации по отношение на фискалната политика за 2024 година, които са в сходство с фискалните цели на държавите-членки, избрани в техните стратегии за непоклатимост и конвергенция, доколкото тези цели не са в прорез с това да се подсигурява, че съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт понижава или остава на рационално ниво и че бюджетният недостиг е под референтната стойност от 3% от Брутният вътрешен продукт в средносрочен план; количествени и диференцирани въз основа на провокациите, свързани с държавния дълг на страните членки; дефинирани въз основа на чистите първоначални разноски, както се предлага в насоките за промени на Европейска комисия. Специфичните за всяка страна рекомендации също по този начин ще дават насоки по отношение на фискалните разноски за енергийни ограничения.

Европейска комисия ще продължи да слага акцент върху обществените вложения. Всички държави-членки следва да продължат да пазят вложенията, финансирани на национално ниво, и да подсигуряват ефикасното асимилиране на средствата по линия на Механизма за възобновяване и резистентност и други фондове на Европейски Съюз, по-специално за екологичния и цифровия преход.

Държавите-членки се приканват да дефинират в своите стратегии за непоклатимост и конвергенция фискални цели, които дават отговор на критериите за фискална промяна, избрани в насоките за промени на Европейска комисия, както и да обсъдят по какъв начин техните проекти за промени и вложения се чака да допринесат за фискалната резистентност и устойчивия и приобщаващ напредък в сходство с критериите, избрани в насоките за промени.
Предвид продължаващата висока неустановеност във връзка с макроикономическите и бюджетните вероятности на този стадий, съгласно Европейска комисия тази пролет не следва да се взема решение дали във връзка с държавите-членки да бъде открита процедура при несъразмерен недостиг. В същото време Европейска комисия ще предложи на Съвета да стартира такива процедури, учредени на размера на недостига, напролет на 2024 година въз основа на данните за резултатите за 2023 година в сходство с настоящите правни разпореждания.

Държавите-членки следва да вземат поради това при осъществяването на своите бюджети за 2023 година и при правенето на своите стратегии за непоклатимост и конвергенция тази пролет, както и на плановете на бюджетни проекти за 2024 година тази есен.
Обсъжданията на промяната на рамката за икономическо ръководство напредват в сходство с насоките на Европейска комисия, показани през ноември 2022 година, като се обрисуват отзиви по няколко основни въпроса. Остават и други въпроси за изясняване.
Комисията има намерение да внесе законодателни оферти след идния Съвет по стопански и финансови въпроси и Европейския съвет през март 2023 година

В известието се дефинират предварителни насоки за фискалната политика за 2024 година, които при нужда ще бъдат обновени през май 2023 година като част от пролетния пакет на европейския учебен срок. Актуализираните насоки ще продължат да отразяват международната икономическа обстановка, характерното състояние на всяка страна членка, напредъка в разискването на настоящия обзор на икономическото ръководство и политическите диспути в Съвета. Държавите-членки се приканват да отразят тези насоки в своите стратегии за непоклатимост и конвергенция.
Днешните насоки имат за цел да послужат при правенето на стратегиите за непоклатимост и конвергенция, в които държавите-членки излагат своите средносрочни фискални проекти.

Те ще бъдат последвани напролет от характерни за всяка страна рекомендации във фискалната област, които ще послужат за основа на мониторинга от страна на Комисията на фискалните резултати, като се стартира с плановете на бюджетни проекти на държавите-членки от еврозоната за 2024 година, които Европейска комисия ще оцени през есента.

През ноември 2022 година Европейска комисия разгласява насоките си за промяна на рамката за икономическо ръководство. Основните цели на предлагането са да се усъвършенства националната ангажираност, да се опрости рамката и да се премине към нараснал средносрочен фокус в комбиниране с по-крепко и поредно използване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР