Европейската комисия (ЕК) потвърди, че бъдещото изграждане на АЕЦ “Белене

...
Европейската комисия (ЕК) потвърди, че бъдещото изграждане на АЕЦ “Белене
Коментари Харесай

Лицензът на АЕЦ "Белене" от ЕК бил изтекъл и ще трябва нов

Европейската комисия (ЕК) удостовери, че бъдещото създаване на АЕЦ “Белене ” се нуждае от нов лиценз, какъвто българската страна даже не е поискала, съобщи основаният в Брюксел уебсайт EURACTIV.bg.

На 18 юни управляващите в София оповестиха новината, че съветската държавна корпорация “Росатом ” е постигнала съглашение за съдействие с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в границите на процедурата за избор на стратегически вложител за плана АЕЦ “Белене ” в България.

Енергийният министър Теменужка Петкова сподели, че българската страна ще взе участие в плана за АЕЦ “Белене ” със „ сериозните “ активи, които има. Това по нейни думи е съоръжение и лицензирана площадка. „ Ние ще участваме с апорт на тези активи “, уточни тя.

В сряда (24 юли) обаче EURACTIV получи удостоверение, че Европейската комисия не счита площадката на АЕЦ “Белене ” за лицензирана.

В писмо до юрист Албена Белянова, която беше сезирала Eврокомисията за нередности в процедурата за избор на стратегически вложител на централата, Масимо Гариба, и.д. заместник-генерален шеф от генерална дирекция „ Енергетика “, напомня, че плануваният нов инвeстиционен план би трябвало да е предмет на напълно ново лицензиране. Това, което е направено преди 13 години, не е настоящо.

Европейска комисия показва, че поканата за заявяване на интерес, не може да се схваща като средство за асортимент на стопански оператор, който самичък би направил строителните работи или дал услугите или доставките, свързани с построяването на АЕЦ „ Белене “. Причината е, че това би могло да съставлява заобикаляне на директивите на Европейски Съюз по отношение на публичните поръчки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР