Европейската комисия(EК) одобри френски план за отпускане на 300 милиона

...
Европейската комисия(EК) одобри френски план за отпускане на 300 милиона
Коментари Харесай

ЕК одобри 300 млн. евро финансиране за разработване на малки модулни реактори

Европейската комисия(EК) утвърди френски проект за разпределяне на 300 милиона евро на компанията Nuward, която е дъщерно сдружение на Electricite de France (EDF). Компанията Nuward ще бъде натоварена с изследване и създаване на дребни модулни нуклеарни реактори (SMR).

Проектът се състои от пет етапи, като инвестицията от 300 милиона евро е предопределена за финансиране на третата му фаза до началото на 2027 година. " Проектът има за цел да създаде процеси за планиране и създаване на SMR, основани на елементарен и модулен дизайн и с еквивалент на изходна мощ до или по-малко от 300 електрически мегавата (MWe) ", показаха от Комисията, като прибавиха, че мярката ще способства за постигането на стратегическите цели на Европейската индустриална тактика и Европейския зелен пакт, съобщи БНР.

През декември 2022 година Европейска комисия към този момент утвърди френска мярка на стойност 50 милиона евро за поддръжка на втората фаза на плана, ориентирана към придобиване на нови познания за планиране и създаване на дребни модулни нуклеарни реактори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР