Европейската комисия (ЕК) обяви отпускането на още един транш от

...
Европейската комисия (ЕК) обяви отпускането на още един транш от
Коментари Харесай

ЕК отпусна на Украйна нови 1,5 млрд. евро, помощта достигна 83 милиарда

Европейската комисия (ЕК) разгласи отпущането на още един транш от 1,5 милиарда евро на Украйна за възобновяване на инфраструктурата на страната. Това заяви ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

" Европейската комисия преведе 1,5 милиарда евро макрофинансова помощ на Украйна. Помощта ни за Украйна доближи 83 милиарда евро. Ще продължим да действаме на страната на Украйна и ще отпуснем още 50 милиарда евро до 2027 година ", съобщи Фон дер Лайен в изказване за X.

Разпределението на макрофинансовата помощ за Украйна беше контрактувано през декември 2022 година В рамките на програмата Киев получава по 1,5 милиарда евро месечно. Както изясни Европейска комисия, средствата се дават под формата на облекчени заеми, които украинските управляващи ще би трябвало да изплатят за 35 години, считано от 2033 година

В края на юли 2023 година ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел даде обещание да внесе за разискване измежду външните министри на Европейски Съюз проект за разширение на ресурсите на Европейския механизъм за мир за увеличение на оръжейните доставки за Украйна.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР