Европейската комисия е получила от България териториалните планове за справедлив

...
Европейската комисия е получила от България териториалните планове за справедлив
Коментари Харесай

Еврокомисията потвърди: Получила е териториалните планове на България за зелен преход

Европейската комисия е получила от България териториалните проекти за обективен преход към зелена стопанска система, които българското държавно управление разгласи, че изпраща. Говорител на комисията посочи, че в период до четири месеца може да се чака оценка на българските оферти.

„ Получихме на 30 септември изпратените от България проекти. Европейска комисия има период от общо четири месеца, с цел да се произнесе. В първите два месеца комисията може да показа бележки, а в идващите два - да реши дали утвърждава направените оферти “, сподели представителят, представен от Българска телеграфна агенция.

Ще преценим до каква степен проектите съдържат всичко належащо , обрисуваните цели и методите, които се плануват за поддръжка на засегнатите райони, преминаващи към по-чиста стопанска система. На тази основа ще преценим дали да одобрим проектите. Не мога да кажа какви суми са планувани за обособените действия, залегнали в проекта “, добави той.

В известие на Еврокомисията се отбелязва, че настояването на България за промени се основава на нуждата да се вземе поради намаляването на оптималната разпределена безплатна помощ по механизма за възобновяване и резистентност на стопанската система от пандемията от 6,27 милиарда евро на 5,69 милиарда евро . Комисията отбелязва, че намаляването на сумата бе обвързвано с по-добрия стопански резултат на България през 2020 година и 2021 година, спрямо в началото планувания.

Предложеното от България изменение визира 17 вложения, включени в първичния проект. Някои тях са понижени, а три са напряко отстранени от проекта – цифровизацията на „ Български пощи “, построяването на транспортен терминал в Русе и цифровизацията на ръководството и ефикасното потребление на водите.

Ако Европейска комисия реши, ще предложи промените в проекта за утвърждение от Съвета на Европейски Съюз. Държавите от Европейски Съюз ще разполагат с до четири седмици , с цел да одобрят оценката на комисията, се прецизира в известието.

Миналата седмица министър председателят акад. Николай Денков разгласи, че държавното управление ще изпрати въпросните териториални проекти без закъснение, защото България рискува да загуби 800 милиона евро. Крайният период бе 30 септември.

Темата продължава да прердизвиква напрежение сред държавното управление и протестираши миньори и енергетици – последните се притесняват от загуба на работните си места в резултат на прехода, включващ и затваряне на въглищните мини. Към момента цялостният отвод от потребление на въглища е очакван за 2038 година.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР