Европейската комисия е назначила одит на второкласната ни пътна мрежа.

...
Европейската комисия е назначила одит на второкласната ни пътна мрежа.
Коментари Харесай

ЕК прави одит на второкласните ни пътища

Европейската комисия е назначила одит на второкласната ни пътна мрежа. Той би трябвало да даде изясненост за проблематичните и рискови сектори на пътя. Това стана ясно по време на семинар по пътна сигурност в Правец.

От комисията са изискали отчет за положението на другите от трансевропейски пътища у нас, защото там ставали редица катастрофи. При последното починаха 20 души край Своге, откакто автобус излетя от платното. За момента отговорност носи само водачът на рейса, само че 15 чиновници на Агенция "Пътна инфраструктура " също бяха привикани на разпит. Няколко лаборатории започнаха проучвания на качеството на пътната настилка.

Според инж. Росица Спасова, която е специалист по одити и пътна сигурност, по пътищата у нас има редица нередности. Такива били да вземем за пример знаците за "черни точки " или другояче казано табелите, които предизвестяват за съществуването на сектор с централизация на произшествия. "Повечето знаци седят по 15 години на едно място. Това ще рече, че за това време никой не е направил нищо, с цел да се лимитират злополуките на това място ", сподели инж. Спасова, представена от Монитор.

Според нея би трябвало пътищата да се обезопасяват, а освен да се поставят предупредителни знаци. Друга мярка с изключение на инспекцията, която също е предложена от Европа, е да се ограждат дърветата и стълбовете около пътя. Ако тя бъде призната, то всяко храстче около шосето ще си има лична ограда.

Според натовареността на трасето и разрешената оптималната скорост, те ще са мрежи или мантинели. До въвеждането им в употреба обаче ще би трябвало да минат редица публични разисквания, поръчки и планове.

В семинара присъединяване взе и досегашният началник на "Пътна полиция " Бойко Рановски, който преди месец оглави "Автомобилна администрация ". Той се закани, че ще вкара по-строги ограничения за техническите прегледи на колите. По-старите коли пък ще минават още по-стриктни инспекции. По думите му над 60% от автопарка у нас е над 20-годишен, което също способства за многото произшествия и жертви на пътя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР