Европейската комисия е на път да забрани срока за годност,

...
Европейската комисия е на път да забрани срока за годност,
Коментари Харесай

Искат да забранят срока на годност за техниката

Европейската комисия е на път да забрани периода за валидност, който производителите дават на стоките. Става въпрос главно за техниката.

Целта - да се пести от първични материали и да се спре замърсяването с уреди, които бързо отиват на боклука.

Първият патент за електрическа крушка е предвиждал тя да свети 100 години, без да изгори. Производителите бързо разбрали, че нямат сметка и създали различен патент, с който крушката ще свети година-две.

" Да кажем, взимате една перална машина, нейният кожух, по този начин нареченият кожух на барабана преди 50 години да кажем, е бил напълно създаван от метали “, споделя Богомил Николов от " Активни консуматори “, оповестява bTV.

Днес обаче металният кожух е сменен с пластмаса.

" Която, общо взето, даже и нищо да не вършиме, даже да не ползвате пералнята, тя отново ще остарее за няколко години, просто тъй като пластмасата има такава специфичност “, прибавя Николов.

Когато стоките стареят бързо, бързо се трансформират в отпадък. В желанието си да ограничи замърсяването, Европейската комисия предлага уредите и изделията да са с по-дълъг живот.

Идеята се разисква от години, само че поради рецесията в Украйна и повишаването на суровините, комисия е на път да забрани на производителите да залагат период на валидност на изделията и да ги насърчи да се конкурират кой ще предложи по-дълготраен апарат.

" Да кажем, в случай че аз съм производител на перални и предлагам гаранция за продължителност 10 години, се допуска, че повече хора ще купуват от моя артикул, а не от вашия, който не предлага никаква такава гаранция и може да се счупи след три години “, споделя още Николов.

Точно подобен е казусът и с машината за портокалов сок. Поработила година-две и след това спряла. Инженерите сигурно могат да проектират уреди с дълъг живот, стига фирмите да желаят да ги произведат. В кръговата стопанска система ще използваме уредите по-дълго, с цел да пестим суровините, от които ги произвеждаме.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР