Европейската комисия даде положителна предварителна оценка за отпускането на средства

...
Европейската комисия даде положителна предварителна оценка за отпускането на средства
Коментари Харесай

ЕК с положителна предварителна оценка за 1,37 млрд. евро по първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия даде позитивна предварителна оценка за отпущането на средства от първия транш по Плана за възобновяване и резистентност, заяви служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

По първото си искане България се чака да получи 1,37 милиарда евро по Механизма за възобновяване и резистентност, разясняват от Европейска комисия.



Парите са по първото искане на България от 31 август 2022 и ще обзет промени и вложения в региона на образованието, интелигентната индустрия, неутралността във връзка с климата, цифровата съгласуваност, устойчивия превоз и пътната сигурност, правораздаването, битката с прането на пари, общественото приобщаване, опазването на здравето и системата за одит и надзор, обвързвана с Механизма за възобновяване и резистентност.

С настояването си българските управляващи предоставиха подробни и изчерпателни данни, доказващи осъществяването на 22-та основни стадия и цели, показват от Европейска комисия. Комисията е направила задълбочена оценка на тази информация, преди да показа своята позитивна предварителна оценка на настояването за заплащане.

За да бъдат изплратени средствата в този момент се чака мнението на Икономическия и финансов комитет, който би трябвало да се произнесе до най-много четири седмици. След неговото обявяване Европейската комисия ще одобри окончателното решение по отношение на отпущането на средствата в сходство с процедурата и парите ще могат да бъдат платени на България, разясняват от Европейска комисия.

Българският проект за възобновяване и резистентност включва необятен набор от ограничения за вложения и промени в дванадесет тематични съставния елемент. Планът ще бъде подсилен с 5,7 милиарда евро под формата на безплатни средства.

Плащанията се основават на резултатите и зависят от осъществяването от страна на страните членки на вложенията и промените, обрисувани в съответните им проекти за възобновяване и резистентност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР