Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че ще предостави инвестиционен заем

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че ще предостави инвестиционен заем
Коментари Харесай

Европа отпуска на Северна Македония милиони евро за газова връзка с Гърция

Европейската капиталова банка (ЕИБ) разгласи, че ще даде капиталов заем от €28,9 милиона на Северна Македония за построяването на нейния 68-километров сектор от трансграничния интерконектор за природен газ с Гърция, предава SeeNews. Заемът добавя безвъзмездната помощ от €12,4 милиона от Инвестиционната рамка за Западните Балкани (WBIF), която е за техническа помощ и осъществяване на планове.

Участъкът на Северна Македония в газовия интерконектор ще стартира от границата с Гърция и ще приключи покрай град Неготино.

" Строителството се възнамерява да стартира при започване на 2022 година ", съобщи министърът на стопанската система на страната Крешник Бектеши.
 Интерконекторната газова връзка с Гърция се чака да е подготвена до месеци
Интерконекторната газова връзка с Гърция се чака да е подготвена до месеци

Има опция за по-сериозно съдействие сред България и Гърция при вноса и износа на електрическа енергия, счита министър председателят Кирил Петков

Правителството в Скопие ще внесе към €54 милиона от общата инвестиция, която е на стойност €100 милиона за построяването на газовата връзка. Правителствата на Северна Македония и Гърция подписаха съглашение за построяването на интерконектора за природен газ през юли тази година.

123-километровият газопровод ще се простира от гръцката Неа Месимврия до Неготино в Северна Македония през Граничен контролно-пропусквателен пункт Евзони/Гевгелия, свързвайки националните газопреносни системи на двете страни, заяви по-рано гръцкият оператор на газопреносна система DESFA. Първоначалният годишен потенциал на газовата връзка ще бъде 1,5 милиарда кубически метра, с опция за удвояване.

Интерконекторът би трябвало да помогне на Северна Македония да реализира сигурност на доставките на газ и ликвидност на газовия пазар, както и да обезпечи достъп до природен газ през Южния газов кулоар. А той включва Трансадриатическия газопровод (TAP), Южнокавказкия газопровод (SCP) и Трансанадолския газопровод (TANAP).

Свързвайки се с TANAP на границата на Гърция с Турция, TAP се простира през Северна Гърция, Албания и Адриатическо море, преди да доближи крайбрежието на Южна Италия, където се свързва с италианската мрежа за природен газ.
 Русия ще продава природен газ на Армения на цена, 10 пъти по-ниска от тази за Европа
Русия ще продава природен газ на Армения на цена, 10 пъти по-ниска от тази за Европа

Цената на газа на границата сред двете страни е $165 за 1000 куб. метра
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР