Европейската интеграция на Западните Балкани е в криза и подкрепата

...
Европейската интеграция на Западните Балкани е в криза и подкрепата
Коментари Харесай

Скопие настоя за някакво приличие в исканията на София

Европейската интеграция на Западните Балкани е в рецесия и поддръжката на жителите за участие в Европейски Съюз понижава, което в същото време отслабва проевропейските и прореформаторските политически сили, съобщи вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров за телевизия Ен 1, представен от белградския вестник " Данас ".

Той уточни, че Република Северна Македония е " направила огромни стъпки и е решила " тежкия проблем " с Гърция, само че още няма решение за започване на договаряния.

" Както знаем, основната спънка беше Гърция и въпросът за името, взехме решение това. И в този миг, когато ни беше доста необходим триумф, в този момент за жалост нова спънка ни прави различен комшия, България ", сподели Димитров.

Той добави, че " би трябвало да има някакво възпитание в настояванията " и запита какво ще стане, в случай че на следващия ден някоя членка на Европейски Съюз изиска да вземем за пример Северна Македония да й отстъпи половината си територия.

" Трябва да има отношение сред настояванията и полезностите на Европейски Съюз. В Лисабонския контракт написа, че европейският континент празнува културното и езиковото разнообразие. Не може македонският език да бъде проблем, в случай че отиваме към организация, която слави разликата. Не може да се слагат антиевропейски условия по пътя към Европейски Съюз, в случай че този съюз още е европейски ", сподели Димитров за Ен 1, представен от " Данас ".

Той прави оценката, че с блокирането на европейската интеграция на Северна Македония България в действителност блокира политиката на Европейски Съюз към целия район.

За връзките сред Скопие и Белград Димитров сподели, че няма особени проблеми, сред двете страни има схващане.

" Не бих споделил, че има някакви особени проблеми. Има схващане, мисля, че имаме общо-взето общи цели. Имаме обща история, минало, желаеме да имаме и общо европейско бъдеще. Сърбия потегли по този път, стартира договаряния за присъединение /с ЕС/, ние за жалост още чакаме и чукаме на тази врата ", сподели Димитров.

За самодейността " Отворени Балкани ", в която са включени Сърбия, Република Северна Македония и Албания, Димитров сподели, че " общият пазар по избран метод е подготовка " за влизане на общия европейски пазар.

Той уточни, че е значимо самодейността да е отворена за всички, тъй като е мъчно да се приказва за районно съдействие, в случай че не е включен целият район.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР