Европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата без санкция на

...
Европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата без санкция на
Коментари Харесай

Българските европейски заповеди за арест няма да се изпълняват – как се стигна дотук



Европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата без глоба на съда, е невалидна.. Уестминстърският съд в Лондон е прекратил всички каузи от България, формирани от Иван Гешев и неговите прародители по европейски заповеди за арест.

Защо чак в този момент стана ясно, че европейските заповеди за арест, които България издава, не подхождат на европейското законодателство?

 Михаил Екимджиев

Темата разяснява в “Законът и Темида “ адв. Михаил Екимджиев .

“Само с едно конкретизиране, значим подробност, че решението на Съда на Европейския съюз засяга единствено тези европейски заповеди за арест на прокуратурата, които са издадени в хода на така наречен " прокурорско " 72-часово задържане. “

Налице е един частен случай, само че пък, статистически видяно, най-често прокуратурата издаваше европейски заповеди за арест тъкмо в този интервал. Точно тъй като прокурорският арест не подлежеше на никакъв правосъден надзор. Така се затваря един циничен кръг, тъй като нашата прокуратура във всеки един миг може да упрекна всекиго във всичко. И няма правосъдна институция, която да може да вразуми това прокурорско разпореждане .

Въз основа на това случайно обвиняване автоматизирано прокуратурата издава разпореждане за 72-часово задържане, въз основа на което пък се издава европейската заповед за арест и се желае от всички страни членки на Европейски Съюз там да бъдем задържани и да бъдем предадени в България, където да бъдем арестувани под стража, с цел да бъдем ефикасно разследвани. 

Това е цялата логичност и точно в този абсурд, че актовете на прокуратурата за покачване на обвиняване и за това 72-часово задържане не подлежат на никакъв правосъден надзор, те не дават дължимата съгласно правото на Европейски Съюз отбрана против произвол, е основано това неоправдателно решение.

Важно е да отбележим, че този филм някак си най-малко в подобен сюжет сме го гледали преди повече от 20 години. Припомням, че през 1999 година другият европейски съд, Съдът по правата на индивида в Страсбург, постанови две решения по български каузи – първо беше “Асенов и други против България “, второто е “Иванка Николова против България “, когато се одобри, че прокуратурата няма право независимо, без правосъден надзор, да постанова мярка за неотклонение задържане под стража. Тогава съдът в Страсбург влезе още по-дълбоко в тематиката и установи, че прокуратурата, въпреки да е официално ситуирана в правосъдната власт съгласно Българската конституция, заради характерната ѝ роля в наказателния развой и по-конкретно заради обстоятелството, че в правосъдната фаза на наказателния развой тя е страна, поддържаща обвиняването, тя не може да бъде правосъден орган.

Надявам се в някой идващ проблем пред Съда на Европейски Съюз да се влезе още по-дълбоко в тематиката, с цел да излезе тази безпощадно ясна констатация и истина, че българската прокуратура даже не би трябвало да има право да желае европейски заповеди за арест, без преди този момент да има правосъден надзор върху повдигнатото упрекнати е. “

 Андрей Янкулов Темата разяснява в “Нашият ден “ и адв. Андрей Янкулов , някогашен прокурор, специалист към Антикорупционния фонд.

“На базата на решенията, които проучих при започване на 2020 година, съгласно мен беше ясно, ч е този проблем в един миг ще се сложи с цялостна мощ, по отношение на европейските заповеди за арест, издавани от прокурор у нас . “

“За страдание не се обърна никакво внимание на тези решения на Съда на Европейски Съюз от 2019 година от способените органи тук. Не се приведе законодателството в нужното синхронизиране с правото на Съюза. И в този момент изпаднахме в тази обстановка, която напълно умерено можеше да бъде предотвратена. Т.е. все още да нямаме механизма издаване на европейски заповеди за арест. По-скоро те могат да бъдат издавани, само че осъществяването от изпълняващите органи в другите страни членки на Европейски Съюз и действително невъзможността да си търсим наши обвинени на територията на Европейски Съюз.

Моето пояснение на тази обстановка е, че като цяло постоянно когато би трябвало да се пристъпи към някакво ограничение на процесуалните права на прокуратурата в наказателния развой, това става доста мъчно на родна територия. И постоянно под давлението на някакви непознати институции.

Според мен тук логиката на нашите способени органи е била, че до момента в който не се наложи вследствие на решение по българско дело, т.е. сега, когато това ще бъде неизбежно към този момент, както се случи в този момент, можем да се вършим, че подобен проблем няма. “

Интервютата можете да чуете от звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР