Европа успя да се справи добре през предишната мека зима.

...
Европа успя да се справи добре през предишната мека зима.
Коментари Харесай

Костанца Рангелова: Газохранилищата на европейско ниво са запълнени над 90%

Европа съумя да се оправи добре през предходната мека зима. В момента газохранилищата на европейско равнище са запълнени над 90%.

Това сподели пред БНР Костанца Рангелова, старши анализатор в програмата " Енергетика и климат " в Центъра за проучване на демокрацията.

Русия продължава да бъде фактор за доставките на газ до Европа и то подобен, който не може да бъде подценен. Основно количествата идват през " Турски поток " и през Украйна. От Русия към момента идват към 20 на 100 от всички доставки на газ за Европа, което ѝ дава доста въздействие на пазара, разяснява Костанца Рангелова в предаването " Събота 150 ".

Тя добави, че при решение на Русия да повлияе върху доставките може да се стигне още веднъж до доста високи цени на газа.

Ако потокът през Украйна се прекъсне, Европа ще би трябвало да вземе спомагателни количества, които да бъдат за Украйна, посочи специалистът.

Мерките за понижаване на потреблението на природен газ в Европа не са добре изразени, счита Рангелова.

Съединени американски щати усилиха доста износа на полутечен газ за Европа, означи тя. По думите ѝ съществува вероятността да намалее износът от Австралия през идващите месеци.

Ако някой от главните източници на полутечен газ бъде недосегаем по разнообразни аргументи, изключително в случай че става дума за по-голям снабдител, това ще повлияе доста мощно на цените и ще направи по-труден отхвърли на Европа от съветския газ, добави Костанца Рангелова.

Един от най-проблемните пазари е Испания - те усилиха доста мощно вноса си на съветски полутечен газ. Ако внезапно спрат доставките на съветски полутечен газ и не се намерят други възможности, до януари ще им свършат запасите, даде образец специалистът. Според Рангелова испанците " са се изложили на стопански риск и са уязвими към геополитически промени на потоците на газ ".

Увеличаващите се знаци, че китайската стопанска система от ден на ден се затруднява, биха натискали цените и на газа, и на петрола надолу, уточни още Костанца Рангелова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР