Европа трябва да засили механизма на солидарност със страните на

...
Коментари Харесай

Френски министър: Европа да подкрепи политика за връщането на мигрантите в родните им страни |

Европа би трябвало да ускори механизма на взаимност със страните на първа линия във връзка с миграцията. По-специално посредством политика за връщане на мигрантите в родните им страни, съобщи днес френският държавен секретар по европейските въпроси Клеманс Бон, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Той даде образец с Испания, където се претърпява голяма миграционна рецесия на Канарските острови.

" Трябва това да е приоритет. Когато има открита противозаконна миграция, би трябвало да може да се провежда политика за връщане на мигрантите ", сподели той по време на аудиенция в Мадрид, отдадена точно на миграционния въпрос.

Според него механизмът за взаимност няма да бъде задоволителен, с цел да се подсигурява помощ на Испания, една от главните страни, през които мигрантите влизат в Европейски Съюз. " Ние можем да допринесем по различен метод, по-специално като организираме политика на завръщане ", изясни Бон. 

" Външни граници, полицейско съдействие, взаимност, би трябвало да прокараме пакет от ограничения. Имаме интерес да намерим терен на съгласие с Испания по тези въпроси ", добави още той.

Последните седмици Испания се сблъсква с увеличение на притока на мигранти на Канарските острови. От началото на годината са пристигнали в страната над 18 000 мигранти. Миналата седмица Испания подписа с Италия, Малта и Гърция писмо, адресирано до висшите представители на Европейски Съюз, в което тези четири страни на първа линия в миграционната рецесия, считат, че няма задоволително взаимност сред 27-те членки по миграционния въпрос.

Премиерите на четирите страни, подписали писмото, подлагат на критика механизма за взаимност в новия пакт за миграцията, препоръчан през септември от Европейската комисия, както го дефинират като сложен и неразбираем. Във връзка с това писмо френският държавен секретар увери, че схваща и пази позицията на Испания, тъй като не може да се желае от една страна, в която първо влизат мигрантите, да бъде виновна, без да се дават доста по-силни гаранции за солидарността.

Бон напомни и изказванията на френския президент Еманюел Макрон, който по време на аудиенция на френско-испанската граница през ноември сподели, че желае усилване на граничния надзор в границите на битката с противозаконната имиграция и тероризма. Държавният секретар призна, че тази позиция може да е подразнила или да е била зле интерпретирана от Мадрид. Той сподели, че в случай че на този стадий не може поради терористичната опасност да има унищожаване на граничния надзор, то това не е еквивалентно на затваряне на границата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР