Европа трябва да престане да бъде наивна, когато става дума

...
Европа трябва да престане да бъде наивна, когато става дума
Коментари Харесай

Франция заби нож в гърба на Турция

Европа би трябвало да престане да бъде наивна, когато става дума за отбрана на нейните ползи и за създаване на нейния личен боен потенциал, съобщи през днешния ден френският президент Еманюел Макрон на взаимна конференция в Париж с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, съобщи организация Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден френският президент и министър председателят на Гърция подписаха съглашение за военно съдействие, което планува закупуването на три френски фрегати. В контракта се планува алтернатива за закупуване на още една свръхмодерна фрегата. Споразумението съдържа уговорка, съгласно която при положение на експанзия от трета страна, Гърция и Франция взаимно да си оказват военна помощ, съобщи гръцката организация АНА-МПА. Споразумението с Гърция способства за европейската самостоятелност, укрепването на европейския суверенитет и на международния мир, съобщи Макрон след подписването на стратегическата конвенция с Гърция.

" Искаме да защитим суверенитета на страните си, поддържайки сигурността и стабилността в района ", сподели френският президент, като добави, че днешното съглашение е в границите на уговорките на Париж и Атина на равнище Европейски съюз и НАТО, като задълбочава партньорството посред им в отбрана на района, което е от изгода за мира и сигурността в Средиземноморието и на Балканите. Споразумението сред Франция и Гърция идва в основен за Париж миг, откакто по-рано този месец Франция загуби договорка за 66 милиарда $ с Австралия, напомня Асошиейтед прес. Сделката предвиждаше Австралия да купи от Франция подводници, само че страната избра атомни подводници, създадени в Съединени американски щати. Споразумението сред Австралия, Съединени американски щати и Англия изненада Париж, напомня АП.

На конференцията през днешния ден с Мицотакис Еманюел Макрон за първи път приказва по тематиката за съглашението сред Австралия, Съединени американски щати и Англия, което накара Париж да премисли обичайните си съюзи, отбелязва Ройтерс. Макрон прикани за по-силна европейска автономност на фона на все по-засиленото преориентиране на ползите на Вашингтон към Китай и Индо-Тихоокеанския район, показва организацията.

" Европейците би трябвало да престанат да бъдат наивни. Когато сме под напън от сили, които от време на време втвърдяват позициите си, ние би трябвало да реагираме и да покажем, че имаме силата и потенциала да се защитим. Не да ескалираме, само че да се защитим ", сподели Макрон и увери, че съглашението с Гърция не е " опция на алианса със Съединени американски щати ". Договорът за фрегатите е част от по-широко съглашение за военно и отбранително съдействие, което последва закупуването от Гърция на 18 френски изтребители Рафал. Атина възнамерява да купи още шест изтребителя в границите на стратегия за рационализация на армията поради напрежението със прилежаща Турция, добавя АП.

" Това ще ни свърже за десетилетия ", сподели Макрон. Запитан дали съглашението с Гърция рискува да усили напрежението в Източното Средиземноморие, френският президент сподели, че то не е ориентирано към някоя страна, а е подбудено от потребността за отбрана на Гърция, която е външна граница на Европейски Съюз. " Не останах с усещането, че през лятото на 2020 година Гърция бе тази, която бе войнствена в Източното Средиземноморие ", сподели Макрон, намеквайки за дейностите на Турция в района. По отношение на съдействието в Средиземноморския район Макрон отбелязва, че Гърция е " на първа линия " и има мощна геополитическа роля. " Помагаме на Гърция да се въоръжи, с цел да отбрани ползите си и си сътрудничим, с цел да я защитим при положение на нахлуване или вражеска офанзива. Така разбирам аз съдействието ", уточни френският президент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР