Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и

...
Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и
Коментари Харесай

Макрон се обяви за автономност на Европа от САЩ

Европа би трябвало да понижи зависимостта си от Съединените щати и да заобикаля да бъде въвлечена в борба сред Китай и Съединени американски щати за Тайван, съобщи френският президент Еманюел Макрон в изявление за няколко медии на връщане от тридневното държавно посещаване в Китай.

Говорейки с излизащото в Брюксел издание " Политико " и с двама френски публицисти, откакто предходната седмица, Макрон напомня визията си за " стратегическа самостоятелност " за Европа, която разви през 2017 година в " Сорбоната ".

Тогава той изложи възгледа за " мощна Европа ", способна да води на международната сцена с общ политически, стопански и обществен модел и стратегически самостоятелна от Съединените щати.

" Политико " го цитира сета да споделя, че " огромният риск ", пред който е изправена Европа, е, че тя " попада в рецесии, които не са наши, което й пречи да построи своята стратегическа самостоятелност ".

" Парадоксът би бил, че, обзети от суматоха, ние имаме вяра, че сме просто почитатели на Америка. Въпросът, на който европейците би трябвало да отговорят е в наш интерес ли е да ускорим (кризата) в Тайван? Не. По-лошото би било да мислим, че ние, европейците, би трябвало да станем почитатели на тази тематика и да вземем образец от дневния ред на Съединени американски щати и несъразмерната реакция на Китай ", сподели той.

 Преди срещата с китайския президент Макрон предизвести за риска от разкъсване с Пекин Преди срещата с китайския президент Макрон предизвести за риска от разкъсване с Пекин " Европейците не могат да разрешат рецесията в Украйна; по какъв начин можем правдиво да кажем на Тайван " внимавайте, в случай че извършите нещо неправилно, ние ще бъдем там "? Ако в действителност желаете да увеличите напрежението, това е методът да го извършите ", споделя френският президент.
" Ако напрежението сред двете суперсили се нажежи... няма да имаме време и запаси да финансираме нашата стратегическа автономност и ще станем васали ", споделя още Еманюел Макрон.

Френският президент декларира, че Европа е нараснала енергийната и оръжейната си взаимозависимост от Съединени американски щати и в този момент би трябвало да се концентрира върху стимулирането на европейската отбранителна промишленост, написа " Политико ".

В изявлението той предлага Европа да понижи зависимостта си от " екстратериториалността на щатския $ ", основна политическа цел както на Москва, по този начин и на Пекин.
 Макрон беше посрещнат като рок звезда в китайски университет Макрон беше посрещнат като рок звезда в китайски университет

" Политико " написа, че френският президент не е коментирал въпроса за гаранциите за сигурност, които Съединени американски щати дава на европейските си съдружници, разчитащи в огромна степен на американската помощ за защита на фона на първата огромна сухопътна война в Европа след Втората международна война.

Изданието показва, че част от най-крайните мнения на президента по въпроса са били отстранени от пресслужбата му преди обявата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР