Европа се връща към „тъмните времена“ на Covid-19, обобщава британският

...
Европа се връща към „тъмните времена“ на Covid-19, обобщава британският
Коментари Харесай

The Guardian: Европа се върна в тъмните времена на COVID-19

Европа се връща към „ тъмните времена “ на Covid-19, обобщава английският вестник The Guardian, представен от организация " Фокус ". Континентът още веднъж се трансформира в център на световната зараза от ковид. Европейските страни от Балтийско до Средиземно море се готвят да затегнат ограниченията за противопоставяне на новата вълна от вируса.

Какво докара до завръщането на рисковото заболяване?

Съвсем до неотдавна на европейците им изглеждаше, че няма пандемия. В Кьолн хиляди празнуващи с костюми се тълпяха един до друг в гъсти тълпи, с цел да отбележат началото на годишния карнавален сезон в 11 часа сутринта на 11 ноември, написа The Guardian. В Париж питейните заведения и клубовете бяха отворени до късно и бяха пренаселени в сряда, Деня на примирието, който поставя завършек на Първата международна война. В Амстердам претъпканите кафенета и питейни заведения изглеждаха както нормално. Но вместо да предвещават началото на сезон от празненства, които ще кулминират с Коледа и Нова година, тези подиуми на „ кротичък живот “ може би са били последните преди четвъртата вълна от ковид, обхванала Европа. Половин дузина нидерландски градове към този момент са отменили известни паради, които честват годишното идване на Синтерклаас (Дядо Коледа) този уикенд за наслада на децата, а известните коледни базари в Германия може да бъдат анулирани.

„ Не можете да си визиите да стоите на пазара, да пиете греяно вино, до момента в който лечебните заведения са цялостни и се задъхват за последните запаси “, сподели предходната седмица министър председателят на Саксония Михаел Кречмер, призовавайки немското федерално държавно управление да вземе непопулярното решение.

Нидерландия в събота стана първата западноевропейска страна от лятото, която наложи непълен локдаун, Берлин затваря заведенията за хранене си за неимунизирани, а Франция бърза да усъвършенства акцията си за усилване на бустерните имунизации - Европа още веднъж е епицентър на пандемията.

През последната седмица броят на инфектираните с ковид на континента е повишен със 7%, а броят на смъртните случаи с 10%, съгласно Световната здравна организация, което прави Европа единственият район в света, в който броят на случаите и умрелите от Covid-19 нараства устойчиво.

Близо две трети от новите инфекции - към 1,9 милиона - са в Европа, съгласно СЗО, където се следи нарастване на разпространяването на вируса в континента за шеста поредна седмица, като няколко страни претърпяват четвърта или пета вълна.

Според The Guardian специалистите са съгласни, че най-вероятната причина за протичащото се в Европа е композиция от ниски равнища на имунизиране, отслабен имунитет измежду от дълго време имунизираните хора и възходящо блаженство по отношение на носенето на маски и разграничаването, откакто държавните управления облекчиха рестриктивните мерки през лятото.

„ Идеята постоянно е била: правете всичко “, сподели предходната седмица Ханс Клуге, районен шеф на СЗО за Европа. - Ваксините вършат това, което дадоха обещание: предотвратяват тежки форми на заболяване и изключително смъртност. Но те са най-мощният ни актив единствено когато се употребяват дружно с превантивни ограничения.

Според OurWorldInData европейският континент има най-голям % на имунизиране в Южна Европа: повече от 80% от популацията е имунизирано два пъти в Португалия, Малта и Испания, до момента в който Италия този индикатор е 73%.

Седемдневните пълзящи междинни стойности на новите ежедневни инфекции са най-ниските в Европейски Съюз в тези страни,където живеят към 100 на милион души, само че те нарастват, а в райони, където потреблението на ваксини е ниска, те са се повишили внезапно.

В Триест, където предишния месец имаше огромни митинги против зелените пропуски в Италия – най-строгите в Европа, където се изисква от работещите да покажат доказателство за имунизация, имунитет или неотдавнашен негативен тест за достъп до работните си места – броят на ежедневните случаи се усили повече от два пъти.... „ Върнахме се към мрачните дни на пандемията “, сподели предходната седмица началникът на едно от отделенията за интензивно лекуване в града след взрива на приемите в болница, като 90% от пациентите не са имунизирани.

Но Нидерландия, Франция и Германия, където обсегът на имунизацията е единствено с няколко процентни пункта по-нисък, също стартират да следят скок на инфекциите, което е предизвикателство даже за държавните управления с релативно високи равнища на имунизиране.

В Нидерландия, която е ваксинирала изцяло 73% от популацията си, в събота беше въведено триседмичен непълен локдаун: питейни заведения, заведения за хранене и магазини от първа нужда затварят от 20:00 ч., магазини и услуги, които не са от първа нужда, затварят от 18:00 ч., а домашните събирания бяха лимитирани до четирима посетители, откакто броят на случаите доближи нови върхове.

Страната, която облекчи множеството ограничавания през лятото, записва приблизително 609 нови инфекции на милион поданици за седем дни тази седмица, което накара държавното управление да се откаже от обещанието си да отстрани всички ограничавания до края на годината.

Според OurWorldInData съвсем 69% от френското население също е изцяло имунизирано (правителствените данни, които включват тези, които са получили единствено една ваксина, в случай че са прекарали Covid-19, са малко по-високи). За влизане в магазини, питейни заведения и заведения за хранене, качване на аероплан или трен на дълги дистанции от лятото е нужен „ здравен паспорт “, потвърждаващ имунизация, възобновяване или негативен тест, а маските остават наложителни в публичните закрити пространства, само че има повишаване на новите случаи.

„ Това, което претърпяваме във Франция, явно наподобява като началото на петата вълна “, сподели предходната седмица министърът на опазването на здравето Оливие Веран, защото междинният брой на новите случаи за седем дни, въпреки и към момента релативно невисок, нараства устойчиво до 134 случая на милион.

Президентът Еманюел Макрон сподели, че от 1 декември хората над 65 години и хората в риск, които не са си създали трета имунизация, към този момент няма да имат право на „ здравен пропуск “ и в това време програмата за реваксинация ще бъде разширена и за хора над 50 години.

Германия, където 66,5% от популацията е изцяло имунизирано, е на прага на четвърта вълна, която може да бъде най-сериозната, като записва най-високите дневни равнища на заразяване през последните две години през последните пет дни, с 48 640 нови инфекции. В петък междинната стойност за седем дни надвиши 381 души на милион.

Ръководителят на Германската организация за надзор на болесттите предизвести, че интензивните отделения са изправени пред невиждан напън, като сподели, че обстановката в страната е „ пет минути до среднощ “, до момента в който най-тежко засегнатите провинции обмислят локдаун.

От понеделник в Берлин единствено хора, които са били имунизирани или неотдавна са се възстановили, ще могат да посещават заведения за хранене, кина и фризьорски салони. Федералният министър на опазването на здравето Йенс Шпан в петък предложи сходни правила за посещаване на публични събития.

Кристоф Шпинер, експерт по инфекциозни заболявания от Мюнхен, се съмнява, че даже тези ограничения ще бъдат задоволителни. „ Това, от което се нуждаем в този момент, са съгласувани и строги дейности от страна на държавното управление и не съм сигурен, че сега ги имаме “, цитира думите му The Guardian. В неговата болница към три четвърти от лекуваните за тежък Коронавирус не са били имунизирани, сподели той.

С най-нисък % на имунизиране (62,8%) и най-голям % на заразяване (над 1000 случая на милион на ден) в съвсем всички западноевропейски страни, Австрия е на път да вкара изолираност за неимунизирани хора в двата най-засегнати района, което би могло да насърчи сходни ограничения в цялата страна. Федералният канцлер Александър Шаленберг сподели в петък, че на неимунизираните хора в провинциите Горна Австрия и Залцбург ще бъде позволено да напущат къщата единствено по специфични нужни аргументи, като да вземем за пример закупуване на хранителни артикули или посещаване при доктор.

Австрия, Швейцария и Германия имат най-голям % на неимунизирани хора в Западна Европа, макар че е мъчно да се дефинират съответни аргументи, заради които хората се двоумят да се имунизират, отбелязва The Guardian. В съпоставяне с южноевропейските страни като Италия или Испания, и трите страни до момента са имали релативно умерени талази, което може да е предиздвикало мнозина да подценят смъртоносната заплаха от ковид.

Според The Guardian „ различната медицина “ е известна в немскоговорящите страни: в Германия, да вземем за пример, хомеопатичните медикаменти се оферират от аптеките и се покриват от доста публични здравноосигурителни фондове. В някогашната Германска демократична република разпространяването на имунизациите против морбили и грип обичайно е било високо, само че Саксония, Тюрингия, Бранденбург и Саксония-Анхалт в този момент са в дъното на националната диаграма за имунизации против ковид.

В същото време в Централна и Източна Европа, бедността, неприятното здравно обучение и дезинформацията, съчетани с надълбоко вкоренено съмнение към държавното управление и държавните служби, доведоха до най-ниските имунизационни равнища в Европа. В резултат на това девет страни от Централна и Източна Европа сега се подреждат измежду 10-те с най-високи дневни равнища на смъртност от ковид в Европейски Съюз. Румъния и България имат най-висока дневна смъртност в блока – към 22 на милион – над 30 пъти по-висока от Франция, Испания и Португалия.

Въпреки изобилното предложение на ваксини, двете източноевропейски страни изцяло са ваксинирали най-нисък дял от популацията си от всичките 27 страни от Европейски Съюз: единствено 34,5% от жителите на Румъния са получили две дози, до момента в който в България това важи за едвам 23,04% от жителите. И двете страни неотдавна вкараха по-строги ограничавания, до момента в който Латвия, друга страна с ниски равнища на имунизиране, вкара четириседмичен локдаун в средата на октомври. Чехия, Словакия и Русия също стегнаха ограниченията.

В Западна Европа въпросът в този момент е дали страните ще съумеят да лимитират тази последна вълна, без да прибягват до пълномащабни блокирания, написа The Guardian. Експертите споделят, че отговорът евентуално е да - ограничения като разграничаване, носене на маски и наложителни ваксини за достъп до пространства и мероприятия на закрито ще бъдат жизненоважни.

„ Ако нещо от липсва, ще забележим обстановките, които се следят в този момент в доста европейски страни “, споделя Антонела Виола, професор по имунология в университета в Падуа, Италия.

Ханс Клуге от СЗО сподели предходната седмица, че управляващите би трябвало да ускорят стартирането на ваксини, в това число бустерни ваксини за рискови популации и имунизации за юноши. „ Повечето хора, приети в болница и умиращи от COVID-19 през днешния ден, не са изцяло имунизирани “, сподели специалистът. Но публичното здраве и обществените дейности са еднообразно значими, сподели той, добавяйки, че СЗО пресмята, че 95% от универсалната приложимост на маски в Европа може да избави близо 200 000 живота. Превантивните ограничения, прилагани " вярно и поредно ", ни разрешават да живеем, а не противоположното - сподели Клуге: " Превантивните ограничения не лишават хората от независимост, те я обезпечават. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР