Европа се събуди във война, която е на път да

...
Европа се събуди във война, която е на път да
Коментари Харесай

Европа се събуди във война

Европа се разсъни във война, която е на път да въвлече освен целия континент, само че и Съединени американски щати и редица други мощни страни от света. С едновременни офанзиви - от север, от юг, от изток, по суша и по въздух, Русия стартира пълномащабна война против Украйна. Около 5 часа сутринта в четвъртък президентът на Русия Владимир Путин издаде заповед за офанзива. Ракети и бомби заваляха от небето, танкове минаваха през границата, настъпвайки от Русия, Беларус и Крим, хеликоптери летяха, а дим от детонации се виждаше в цяла Украйна.

Украинският министър на опазването на здравето Виктор Ляшко заяви, че 57 души са убити и 169 души са били ранени през днешния ден, след както Русия стартира пълномащабна инвазия на Украйна, съобщи Ройтерс.

Няколко хиляди украинци са минали в прилежащите страни, главно в Молдова и Румъния, до момента в който съгласно оценките към 100 000 са избягали от домовете си в самата Украйна след съветската инвазия, оповестява Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, съобщи Ройтерс. Цифрите са на база данни от националните управляващи и от личния състав на комисариата и партньорски организации.



Привечер съветски военни нахлуха от Беларус в зоната край печалната атомна централа в Чернобил и влязоха в конфликт с украинските сили. Официалните управляващи в Киев оповестиха, че територията на АЕЦ-а, който гръмна през април 1986 година и провокира нуклеарна злополука освен в Съюз на съветските социалистически републики, само че и в Европа, към този момент е под съветски надзор. Това ускори опасенията, че военните дейности може да повредят хранилищата, в които се съхраняват нуклеарни боклуци, предизвиквайки рисков нуклеарен облак над Европа.

“Ако оборудванията за предпазване бъдат унищожени, радиоактивният облак може да покрие Украйна, Беларус и ЕС”, сподели Антон Геращенко, консултант на Министерството на вътрешните работи.



Издадено бе предизвестие за въздушен удар над столицата Киев. На цивилните бе подредено незабавно да се насочват към бомбоубежища.

В целия град се чуват сирени. Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че всички метростанции са налични и изцяло безвъзмездни за хората когато и да е на денонощието. Подземните тунели безусловно се трансфораха в спонтанни бункери, цялостни с хора, носещи хранителни запаси и проведени на огромни групи.

Руските войски съумяха да навлязат в северната част на киевските покрайнини, заяви украинската войска.

Руски танкове, излизащи от Крим, пробиха украинските линии покрай Херсон и се задвижиха свободно към река Днепър, където се свързаха с още хеликоптери. Руски байрак бе повдигнат над водноелектрическата централа в Каховка, откакто бе завладяна.



Официално старт на войната бе даден в 5 часа сутринта московско време. Тогава Владимир Путин насочи онлайн послание към съветската нация, в което разгласи старта на войната - по неговите думи “специална военна операция” за “демилитаризиране” и “денацификация” на Украйна. Президентът насочи и смразяващо предизвестие към всяка страна, която мисли да се притече на помощ на Украйна, обещавайки “последствия, по-големи от всички, с които сте се сблъсквали в историята”. “Надявам се да съм бил чут”, добави той.

Минути след края на речта му украинската столица Киев бе разтърсена от детонации. Взривове бяха чути и в третия по величина град в Украйна Одеса, както и в редица обитаеми места в Донбас.



Час по-късно украинският президент Володимир Зеленски разгласи военно състояние. Образуваха се дълги опашки пред бензиностанции, банкомати и супермаркети в Украйна. Магистралите за излизане от Киев бяха задръстени с коли. Бежанци започнаха да пресичат границите с Полша и Словакия.



Володимир Зеленски сподели, че историята на Украйна в този момент се е трансформирала вечно и че Русия е “поела по пътя на злото” - сравнявайки съветската офанзива със силите на Хитлер през Втората международна война. Президентът на Украйна сподели, че се е опитал да беседва с съветския си сътрудник в сряда. Зеленски звъннал, само че Путин насреща мълчал и най-после затворил телефона.

Същевременно Западът даде корав и безапелационен отговор на нападението против Украйна. Европейски Съюз и НАТО в един глас жигосаха решението на президента Путин да стартира военна интервенция и заявиха поддръжка за украинците.

Тази вечер водачите на 27-те от Европейски Съюз се събраха на изключителна среща на върха, свикана поради ескалацията на рецесията. На срещата участва и българският министър председател Кирил Петков.



Европейските водачи разискват нов пакет от наказания, още по-мащабни и целенасочени, по думите на шефа на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Очаква се да стане ясно дали европейските страни ще се схванат да изключат Русия и от системата SWIFT за интернационалните банкови транзакции.

Днес в Брюксел имаше срещи в разнообразни формати в централата на НАТО и в Европейска комисия, само че посланието е, че европейските институции и НАТО са единни - единно осъждат офанзивата на Русия и се готвят за отговор, който ще бъде под формата на наказания.

" Путин върна войната в Европа ", оповестиха водачът на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

Няколко страни, измежду които и България, желаеха непрекъснати съвещания въз основата на така наречен член 4 от контракта за НАТО, което значи, че съдружниците могат когато и да е да организират съвещания, в случай че имат терзания за личната си сигурност.

Йенс Столтенберг сподели, че Алиансът ще отбрани всеки собствен съдружник, а Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа е подготвена да посрещне и бежанци от Украйна, в случай че това е належащо.



" Русия атакува Украйна. Това е жесток акт на война. Нашите мисли са със смелия народ на Украйна. Това е тъмен миг за сигурността на Европа. Руската неоправдана и непровокирана офанзива против Украйна излага на риск живота на неизброимо доста хора. С въздушни и ракетни офанзиви, със сухопътни и специфични сили от голям брой направления, ориентирани към военната инфраструктура и огромните градове. Това е преднамерена, невъзмутима и дълго планувана инвазия ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Утре ще има изключителна среща на върха на НАТО, която ще се организира виртуално.



Руската военна машина предприе брутална офанзива без опрощение без нужда. Това сподели в изключително изказване довечера президентът на Съединени американски щати Джо Байдън. Това е авансово замислена офанзива. Путин е възнамерявал това от месеци. Над 150 000 бойци са струпани там, съобщи Байдън.

" Путин е агресорът, той избра пътя на войната и в този момент той и неговата страна ще понесат следствията. Обявявам нови наказания, това ще понесе съществени загуби за съветската стопанска система. Ще предоставим над 50 милиона $ под формата на военни доставки за Украйна. Нашите войски няма да влязат в Украйна, с цел да се бият за нея, само че ще защитят всеки сантиметър от територията на НАТО ", разгласи американският водач.



В края на днешния фрапантен ден Путин още веднъж съобщи, че " специфичната военна интервенция в Донбас е мярка, която бяхме принудени да предприемем. " “Просто не ни оставиха опция да постъпим другояче”, съобщи съветският президент.

Русия е била изложена на такива опасности в областта на сигурността, че просто не е било допустимо да се реагира с други средства, разясни Путин.

Русия остава част от международната стопанска система и в тази връзка, до момента в който е част от нея, ние няма да навредим на системата, от която самите ние се усещаме част ", съобщи президентът. Путин акцентира, че сътрудниците на Русия на Запад " би трябвало да схванат, а не да си слагат задачата да ни изтласкат от тази система ". Въпреки това съветският водач е уверен, че тези ограничавания ще се случат.
ТЕМА преди 13 минути 224 преди 26 минути 1348 преди 43 минути 1118
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР