Европа работи за създаване на мрежова инфраструктура, основана на квантовата

...
Европа работи за създаване на мрежова инфраструктура, основана на квантовата
Коментари Харесай

Надпреварата за квантовия интеренет е в ход. Къде е Европа?

Европа работи за основаване на мрежова инфраструктура, учредена на квантовата физика. През май 2023 година доктор Бенджамин Ланьон от University of Innsbruck, Австрия, прави значима стъпка към основаването на нов тип интернет: той трансферира информация по оптично влакно с дължина 50 км, употребявайки правилата на квантовата физика, споделя в собствен материал Interesting Engeneering.

Информацията в квантовата физика се разграничава от единиците данни - бинарни цифри - съхранявани и обработвани от компютрите, които са в основата на сегашната международна мрежа. Квантовата физика обгръща свойствата и взаимоотношенията на молекулите, атомите и даже на по-малките частици като електрони и фотони.

Мощност на частиците

Квантовите битове, или " кюбити ", дават обещание по-сигурно предаване на информация, защото частиците се трансформират при наблюдението и измерването им. Това значи, че подслушвачът не може да остане неусетен.

Ланьон декларира, че с помощта на неговата работа квантовият интернет наподобява изпълним в границите на градовете, след което задачата ще бъдат по-големи междуградски дистанции.

" Можете да си визиите какъв брой значимо може да бъде това за един огромен град ", споделя той.

Неговият пробив е част от проучвателен план на Европейски Съюз за развиване на квантовия интернет. Наречен Quantum Internet Alliance или QIA, планът сплотява проучвателен институти и компании в цяла Европа. Инициативата получава финансиране от Европейски Съюз в размер на 24 млн. евро за интервал от три години и половина до края на март 2026 година

" Целта на плана не е да размени класическия интернет, а да двата типа мрежи да работят дружно ", споделя Стефани Венер, която координира QIA и е професор по квантова информация в Delft University of Technology в Нидерландия. " Ние няма да сменяем Netflix. "

Ключово разбиране в квантовата физика е заплитането. Ако две частици са заплетени, без значение какъв брой надалеч една от друга са в пространството, те ще имат сходни свойства - да вземем за пример и двете ще имат еднообразно премерване на така наречен " спин ", квантова версия на посоката, в която се въртят частиците.

Състоянието на спина на частиците не е ясно, до момента в който те не бъдат следени. Дотогава те се намират в голям брой положения, наречени суперпозиция. Но когато една от тях се следи, положението и на двете частици се трансформира и това излиза наяве.

Възможностите са доста

Това е потребно за сериозните връзки. Хората, които хакват квантово предаване, биха оставили явна диря от опита си, като провокират смяна в положението на следената парченце.

" Можем да използваме свойствата на квантовото усложнение, с цел да реализираме средство за сигурна връзка, което евентуално е несъмнено даже в случай че нападателят разполага с квантов компютър ", споделя Венер.

Сигурната връзка, която се обезпечава от квантовия интернет, може да открие доста по-широк набор от приложения, които са надалеч оттатък границите на класическия интернет.

В медицината да вземем за пример физиката на заплитането разрешава равнище на синхронизация на часовниците, което може да усъвършенства телехирургията.

Астрономията е различен евентуален бенефициент. Телескопите, които правят наблюдения от разстояние, биха могли да " употребяват квантов интернет, с цел да генерират усложнение сред датчиците, с цел да получат доста по-добро изображение на небето ", споделя Венер.

Друг образец могат да бъдат банкоматите. Понастоящем, в случай че банкоматът се срине, когато човек тегли пари, една машина ще одобри, че не са доставени парите, до момента в който друга ще записва изтегляне на пари. Квантовият интернет би могъл да отстрани това противоречие, показва профилираното интернет издание.

Но доста от приложенията на квантовия интернет на процедура ще станат ясни едвам след основаването на технологията.

" Тя предлага цялостен набор от нови благоприятни условия за осъществяване на прецизни измервания на пространството и времето и за проучване на действието на света и вселената ", споделя на собствен ред Ланьон.

Тест за дистанцията

Сега задачата е да се усили квантовият интернет, с цел да се употребяват доста частици на огромни дистанции.

Ланьон и неговият екип показват също по този начин връзка освен сред обособени частици, само че и сред " влакове " от частици - в тази ситуация светлинни частици, наречени фотони - като форсират скоростта на усложнение сред квантовите възли.

" Ако изпращате единствено по един фотон, би трябвало да изчакате времето за пътешестване ", споделя той. " Но в случай че можете да извършите влакове от доста фотони едновременно, това ви разрешава да увеличите скоростта на усложнение сред квантовите възли за дистанциите, които желаеме. "

Крайната цел е да се разширят квантовите възли до доста по-големи дистанции, може би до 500 км, и да се сътвори първообраз на квантов интернет, който може да свързва отдалечени градове - сходно на класическия интернет, който разчита на разнообразни възли, с цел да сътвори световна мрежа.

Макар че квантовият интернет може да влезе в приложимост за профилирани сфери още през 2029 година, специалистите са внимателни да вършат догатки по кое време ще бъде налична цялостна версия за необятен набор от приложения.

" Това е доста сложен въпрос ", споделя Венер.

Докато QIA усъвършенства съставените елементи и системите на квантовия интернет, Европа работи и за създаването на самите квантови компютри.

През юни 2023 година публично-частното партньорство на Европейски Съюз - European High Performance Computing Joint Undertaking - афишира, че шест страни в Европа ще бъдат домакини на квантови компютри. Това са Чешката република, Франция, Германия, Италия, Полша и Испания.

Целта е да се подсигурява, че Европа е в челните редици на революцията в региона на квантовите технологии. Очаква се квантовите компютри да имат невиждана изчислителна мощност с многочислени приложения, в това число способността да разрушават криптографските логаритми, които пазят по-голямата част от обмена в настоящия интернет.

Пренаселено поле

При прогнозите, че половината от най-използваните криптографски системи ще бъдат разрушени до края на десетилетието, Европа надалеч не е единствената заинтригувана страна.

През последните години Китай и Съединени американски щати също реализираха сериозен прогрес в региона на квантовите калкулации и квантовия интернет.

На инфраструктурния фронт Европа подхваща и други стъпки. Тя създава интегрирана галактическа и наземна инфраструктура за сигурни връзки - самобитен конструктивен детайл за квантовия интернет.

" С горделивост мога да кажа, че сме водещи в света в доста области ", споделя Венер.

Макар че във всички заинтригувани страни следва още доста работа, има доста сигнали за прогрес и пробив в близко бъдеще, написа в умозаключение Interesting Engeneering, а Ланьон прибавя: " Хората създават нови приложения на квантовите мрежи с много висока скорост ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР