Европа подготвена за цифровата ера. Какви са възможностите за България?,

...
Европа подготвена за цифровата ера. Какви са възможностите за България?,
Коментари Харесай

Хаджиалиш, ДПС: Можем да направим дигитализацията

„ Европа готова за цифровата епоха. Какви са опциите за България? ”, това бе тематиката на третото издание от поредицата онлайн полемики, инициирани от кандидат-депутатите от Движение за права и свободи в 25-ти МИР-София. Участие в дикусията взеха евродепутатът Илхан Кючюк и претендентът за депутат Лютви Хаджиалиш.

Срещата откри Илхан Кючюк, който обичайно модерира онлайн полемиките, проведени от младите лица на партията, целящи да дадат своя взор и експертна позиция по настоящите тематики на оптимално наличен език за аудиторията.

„ Европа има своя дигитален компас и не е загадка, че изостава в някои основни области, само че рецензията допуска предприемането на нужните дейности и съответни проекти. Компасът на Европа обгръща 10 години, в края на 2030 година Европейски Съюз си слага задачата 80% от европейските жители да имат цифрови умения. Втори аспект е цифровата промяна на предприятията, би трябвало да има 90% дигитален интензитет. Не на последно място е сигурността и устойчивостта на цифровата инфраструктура. Амбицията е 100% от публичните услуги да бъдат цифровизирани. ”, сподели евродепутатът при започване на полемиката.

По думите на Кючюк рецесията ни сподели недъзите на другите системи и неналичието на съгласуваност сред тях. Държавата би трябвало да си взаимодейства с частния бранш, тъй като оттова идват концепциите. 20% от средствата по Плана за възобновяване и резистентност ще са за цифрови ограничения. Всеки план ще бъде оценен през две призми: зелените ограничения и дигитализацията.

„ Светът беше изправен пред едно напълно ново предизвикателство, което докара до рецесии в доста области. То постави основите на една нова ера след себе си. Убедихме се, че новите технологии взеха централно място измежду нас. Заради рецесията от COVID-19 трябваше с доста бързи темпове да се провежда онлайн образованието. В период от 10 дни успяхме да организираме цялата система на образованието и платформата до ден сегашен се употребява. ”, показа претендентът за депутат Лютви Хаджиалиш, който е част от екипа, построил за рекордно малко време една от системите на онлайн образованието.

Според него Дигитализацията е единствено една стъпка по пътя за рационализиране, а фрагментите на Движение за права и свободи самоуверено декларират, че могат да се оправят с провокациите на новото време. По думите му имаме капацитет да подобрим администрацията, системата на опазването на здравето и редица други браншове, по образеца на образованието.

Евродепутатът съобщи, че предстоят значими решения, които ще бъдат взети на европейско равнище и те ще имат непосредствено отражение върху България. Едно от тях е създаване на Фонд за цифровизация и България би трябвало да бъде деен участник в този развой, второто е Центърът за цифровизация,  ние сме измежду дребното страни, които нямат европейска организация.

„ Икономическият напредък би трябвало да бъде фокусиран, а метода на Борисов няма да проработи в днешни дни. Длъжни сме да бъдем съответни на новото обучение, новата стопанска система, това изисква и нова работна ръка. Дигитализацията е част от огромната промяна на икономическите процеси. Трябва да се вземат политически решения. Европейски Съюз дава доста благоприятни условия и никой не ни пречи да работим интензивно. Движение за права и свободи постоянно се е стремяло към оферти, които да са в крайник с времето и да отговарят  на упованията на българиските жители. ”, безапелационен е Кючюк.

На 30 март ще се състои онлайн полемика, в която участние ще вземат първите двама в листата на Движение за права и свободи за 25-ти МИР-София, Илхан Кючюк и лидерката на листата Райна Иванова. Фокусът на срещата  ще е въхру програмата на Движение за права и свободи и проекта за България,  както и дейната акция на младите лица в партията.

„ Имаме претенцията, че сме носители на новите хрумвания, младежи, които имат капацитета да обединят интелекта на цялата нация, тъй като от това се нуждае България. Движение за права и свободи предлага тъкмо това, посредством програмата си и новите лица в политиката. ”, съобщи Кючюк при закриване на събитието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР