Европа почита днес паметта на жертвите на нацисткия и комунистическите

...
Европа почита днес паметта на жертвите на нацисткия и комунистическите
Коментари Харесай

Европа почита жертвите на Хитлер и Сталин

Европа уважава през днешния ден паметта на жертвите на нацисткия и комунистическите тоталитарни режими. 

На този ден преди 78 години Германия и Съюз на съветските социалистически републики подписват контракт за ненападение, прочут като Пакта Молотов-Рибентроп. Към контракта е признат и конфиденциален протокол, в който са избрани „ сфери на въздействие ” и окупационни зони. На процедура пактът сред Хитлер и Сталин приготвя Втората международна война. 

За първи път датата 23 август да се празнува като Ден на жертвите на сталинизма и нацизма е препоръчано през юни 2008 година на конференцията „ Европейската съвест и комунизмът ” в Прага. На форума се приема така наречен Пражка декларация. 

В документа, подписан от Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически пандизчии, учени, писатели и дисиденти, се приканва за интернационално наказание освен на нацистките закононарушения, само че и закононарушенията на комунизма. В декларацията се предлага денят на подписването на споразумението сред Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими. 

През септември 2008 година Европейският парламент одобри декларация с предложение за оповестяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на закононарушенията на сталинизма и нацизма. В декларацията се показва, че Пактът Молотов-Рибентроп е разделил Европа на две сфери на въздействие посредством своите секретни спомагателни протоколи. Членовете на Европейския парламент акцентират, че в Европа е едва известно въздействието и смисъла на руския режим и окупация върху жителите на посткомунистическите страни.

На 18 септември 2008 година 40-то Народно заседание одобри решение в поддръжка на Пражката декларация. 

На 27 ноември 2009 година по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев 41-то Народно заседание одобри решение, с което разгласи 23 август за Ден наизуст за закононарушенията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за удостояване паметта на жертвите им. На 23 август 2010 година този ден е празнуван в България за първи път. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР