Европа отбелязва 75-години от края на Втората световна война в

...
Европа отбелязва 75-години от края на Втората световна война в
Коментари Харесай

75 години по-късно: Един германец си спомня за края на Втората световна война

Европа отбелязва 75-години от края на Втората международна война в сянката на ковид.

На тази дата Нацистка Германия капитулира пред Съюзниците. Тази година е казус - в Берлин за пръв път оповестиха деня за почивен.
В изискванията на пандемия: Европа отбелязва 75 години от края на Втората международна война Без шумни тържества и паради - по този начин страните на Стария континент ще почетат паметта на починалите
75 години след успеха над нацизма немският президент Щайнмайер трябваше да произнесе 40 минутна тирада пред 1600 посетители. Заради пандемията обаче тържествата бяха анулирани, а речта къса. В нея немският президент уважи и паметта на жертвите на нападенията с расистки претекстове в Хале и Ханау, измежду починалите бе и наш съотечественик.

Един 90-годишен мъж, постоянно ще помни възприятията, залели едно 15-годишно момче в един пролетен ден преди 75 години в Берлин.

„ Надявам се да не се вижда, само че спомените ме разстройват и през днешния ден. Почти трептя. Странно е по какъв начин тези мемоари не желаят да ме пуснат, тези ужасни събития “, съобщи Гюнтер Бьом, очевидец.

Въпреки годините споменът му за края е кристално явен.

„ Червената войска се появи и сред изгубването на немските бойци и появяването на руските бойци имаше може би половин час. Войниците ни викаха " бързайте към мазето, руснаците ще дойдат всеки миг ". Беше явно, че всичко свърши “, сподели Гюнтер Бьом, гражданин на Берлин.

Както за множеството германци, претърпели борбата за Берлин, по този начин и за Гюнтер е мъчно да дефинира палитрата от страсти, които този ден провокира. Страхът от неизвестността, последвалите тежки моменти за него и фамилията му, само че и насладата от края на войната.

„ Преди всичко това възприятие, че войната е завършила, беше прелестно. Тогава се появи мотото " в никакъв случай повече война ". Затова аз приказвах с родителите си и казахме " в никакъв случай повече не желаеме да преживеем нещо толкоз извънредно като това “, споделя Гюнтер Бьом, очевидец.

Гюнтер дефинира края на войната като подарък, тъй като към този момент 75 години чува изстрели единствено в спомените и съня си.

Появиха се и полемики, дали 8 май би трябвало обичайно да бъде почивен ден и то освен в Берлин, а в цяла Германия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР