Европа остава в епицентъра на глобалното огнище на маймунска едра

...
Европа остава в епицентъра на глобалното огнище на маймунска едра
Коментари Харесай

Тревога! Европа е в епицентъра на огнище на маймунска шарка

Европа остава в " епицентъра " на световното огнище на маймунска едра шарка, заяви европейският районен офис на Световната здравна организация. В 25 страни от района са регистрирани над 1500 случая - 85 % от общия брой в международен мащаб.

" Мащабът на това огнище съставлява действителен риск; колкото по-дълго циркулира вирусът, толкоз повече ще се уголемява обсегът му и толкоз по-силно ще се утвърждава заболяването в неендемични страни ", съобщи районният шеф за Европа Ханс Клуге.

Той прикани пациентите със съмнителни или доказани случаи да бъдат изолирани, до момента в който признаците им отзвучат.

По-голямата част от пациентите с маймунска едра шарка са измежду мъже, които вършат секс с мъже, като доста от пациентите - въпреки и не всички, оповестяват за многочислени полови сътрудници, добави той, представен от БГНЕС.

Клуге прикани да не се стигматизират избрани групи от популацията, като акцентира, че вирусът не е " обвързван с никоя съответна група ".

Той посочи също, че има " лимитирани количества ваксини и антивирусни препарати за маймунска едра шарка и лимитирани данни за тяхната приложимост ".

" Масовата имунизация не се предлага и не е нужна сега ", сподели Клуге.

Това стана ден, откакто Европейският съюз разгласи, че ще закупи 110 000 дози ваксина против маймунска едра шарка.

Световната здравна организация назова световната зараза " необикновена и притеснителна ". Следващата седмица те ще решат дали да разгласят епидемията за изключителна обстановка в региона на опазването на здравето в международен мащаб.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР