Европа и Европейският съюз са нашето бъдеще, винаги съм се

...
Европа и Европейският съюз са нашето бъдеще, винаги съм се
Коментари Харесай

Симеон Сакскобургготски: Обединена Европа няма алтернатива, диалогът е новото оръжие

Европа и Европейският съюз са нашето бъдеще, постоянно съм се борил за това бъдеще.
Това бе акцентът в словото на някогашния министър председател и цар Симеон Сакскобургготски, представен от Българска телеграфна агенция, на кръгла маса във Врана.

Форумът е проведен от Европейския демократичен конгрес с поддръжката на Либералния институт за политически разбори и фондацията " Фридрих Науман ".

Темата на днешната конференция - " Европа без стени - какво ни сплотява през днешния ден ", прозвуча символно поради съвпадението със 100-годишнината от Ньойския диктат, който постави завършек на очакванията на българите за национално обединяване с военни средства. Новото оръжие е разговорът, акцентира Симеон Сакскобургготски. И добави:
За мен няма опция с изключение на обединена Европа, тя е единственият метод за България да може да отбрани ползите си.

Според него демократичната ценностна система покрива най-широко разнообразни хрумвания. Той означи, че в последно време радикални настройки под предлог, че съществуващите системи на са настоящи и не действат добре, са подготвени да разрушат всичко и да градят отначало. За мен това е химера, уточни той и добави, че демократичното мислене и разговорът, с който може да се подсигурява мирът, не трябва да се подценяват.

Председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси посочи смисъла на образованието за въздържане на популизма. който е общото име на бедите. Създаването на плашила, издигането на стени, с цел да се появи някой който да каже " аз ще ви спася от това " е средството за създаване на диктаторите, подсети ишият външен министър в кабинета Сакскобургготски.

Петр Поспихал, дълготраен дипломат на Чехия в България и отстъпник, сподели, че битката с режимите тогава може да се огледа и като битка за правата на индивида. А човешките права са извънредно значими, по тази причина и рухването на Берлинската стена е победа на човешките права против репресията и против политическите диктатури, уточни той. Не би трябвало да водим остарели войни, а да гледаме напред, моли Поспихал.

Фелицита Медвед , президент на словенския " Новум институт ", сподели в словото си, че всички стени рано или късно падат, това е заложено в човешкия блян за взаимност и че и през днешния ден е доста значимо да не се затваряме в затворени общности, а да поддържаме отворено нашето схващане.

Д-р Райнер Адам, районен шеф на Източна и Югоизточна Европа на фондацията " Фридрих Науман ", разяснява, че Европейски Съюз е план на мира и добави, че когато преглеждаме изгодите от Европейски Съюз, обръщаме внимание най-много на стопанската система. Но би трябвало да помним, че Берлинската стена не падна от единствено себе си, а беше разрушена от порива на хората да бъдат свободни, означи Адам.

Бившият вицепремиер Лидия Шулева сложи тематиката за полезностите. Нашите генерации на прехода би трябвало да поемат отговорността за неналичието на диалог за полезностите, уточни тя. Според нея е проблем, че сполучливите неща в България остават анонимни и медиите не отразяват задоволително позитивните образци.

По традиция във Врана Симеон Сакскобургготски от време на време семейства на конференции и полемики на европейска тематика, предходната кръгла маса се състоя през юни 2017 под наслов " Европа още веднъж на път ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР