Европа е изправена пред най-тежката криза на газовия пазар, откакто

...
Европа е изправена пред най-тежката криза на газовия пазар, откакто
Коментари Харесай

Комерсант: Европа е пред най-тежката газова криза от 2009-а

Европа е изправена пред най-тежката рецесия на газовия пазар, откогато през 2009 година стопираха доставките през Украйна.

Заради повредата в газовия терминал в австрийския град Баумгартен близо една трета от съветските газови доставки за Европа са
спрени, а Италия е отрязана от пазара, установи " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

Ако обстановката не се усъвършенства, Европейски Съюз ще би трябвало да ревизира на процедура какъв брой е съответна лансираната от 2009 година идея, че втечненият природен газ (ВПГ) може да стане действителна опция на съветското гориво, разсъждава вестникът.

Италия може да реши казуса с покупки на ВПГ, тъй като в северните й райони работят три регазификационни терминала. Освен това страната разполага с 16 милиарда кубични метра газ в подземни складове, показва специалистът Александър Собко. Колкото до Унгария, главната част от газа й не идва откъм Австрия, а непосредствено от Русия през Украйна, прибавя той.

Европейската комисия разчита вредите от детонацията да са минимални; газотранспортните оператори в Словакия и Чехия настояват, че повредата не е повлияла на обстановката там. Взривът може да има по-сериозни последствия за Украйна, получаваща газ единствено от Европа по скица за реверс.

Австрийската полиция съобщи през вчерашния ден, че причина за детонацията, при която почина човек, а над 20 бяха ранени, е техническа нередовност, а Федералната работа за отбрана на конституцията изключи опцията за терористичен акт. Но съгласно съветския специалист Мария Белова, представена в " Комерсант ", случаят " очевидно ще сложи доста въпроси - преди всичко ще би трябвало да се подсигурява физическата сигурност и надеждност на газотранспортната инфраструктура на Европейски Съюз ".

Заради детонацията Украйна краткотрайно понижи транзитираните размери съветски газ към Словакия, написа " Известия ", като се базира на уеб страницата на оператора " Укртрансгаз ". Спрени са доставките на съветско гориво за Словения, Унгария и Италия, краткотрайно е прекратен и преносът от Словакия за Австрия.

Според специалисти за възобновяване на най-големия в Австрия газов хъб може да са нужни няколко дни, отбелязва " Вести ".
тагове газова рецесия Европа Комерсант
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР