Европа е изправена пред безпрецедентна в историята на НАТО криза

...
Европа е изправена пред безпрецедентна в историята на НАТО криза
Коментари Харесай

Йоханис: Европа е изправена пред небивала криза на сигурността

Европа е изправена пред невиждана в историята на НАТО рецесия на сигурността, предизвести президентът на Румъния Клаус Йоханис.

„ Днес, когато европейският континент е изправен пред най-тежката от десетилетия насам рецесия в региона на сигурността, породена от противозаконната и неоправдана война на Русия против Украйна, главната роля на НАТО в обезпечаването на мира и отбраната на свободата, общите демократични полезности, сигурността и просперитета на своите членове е по-важна от всеки път. “ - съобщи Йоханис.

По думите му Алиансът за следващ път е потвърдил своята незаменимост и безспорна значителност в региона на сигурността.

„ От основаването си на 4 април 1949 година НАТО потвърди, че е най-мощният военнополитически съюз в историята, който има решаваща роля за гарантиране на суверенитета, териториалната целокупност и независимостта на своите страни членки и за отбрана на интернационалния ред, учреден на правила. “ - акцентира Клаус Йоханис.

Той регистрира, че Румъния извършва решенията, признати на миналогодишната среща на върха на НАТО в Мадрид и Букурещ разполага с най-силните гаранции за сигурност в историята си.

„ Операционализираните многонационални структури, дружно със забележителното съюзническо военно наличие, ситуирано на територията на нашата страна, обезпечават ефикасна и засилена възпираща и отбранителна позиция в Черноморския район и по целия Източен фланг. “ - добави Йоханис.

Клаус Йоханис съобщи, че Румъния ще продължи да бъде интензивно ангажирана и поредна в поддръжка на ползите си като съдружник в Черноморския район, който е придобил стратегическо значение за евроатлантическата сигурност.

Президентът удостовери продължаващата решителност на Румъния да развива съдействието си с всички съдружници за подсилване на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО пред лицето на все по-сложните провокации в Черноморския район, в обща изгода на всички страни членки.

Той обърна внимание, че тазгодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс през юли ще бъде изключително значим миг.

Йоханис съобщи, че Румъния ще продължи да дава значителен принос за груповата на НАТО посредством осъществяване на всички съюзнически решения в сходство с насоките, заложени в новата стратегическа идея.

По думите му Букурещ ще продължи да взе участие в съюзническите задачи и задължения, а укрепването на националния защитителен потенциал ще продължи да бъде приоритет за страната, в това число посредством отделянето от тази година на 2,5 % от Брутният вътрешен продукт за защита.

В четвъртък Португалия и Румъния поеха от Полша и Франция задачата на НАТО за защита на въздушното пространство в Балтика (NATO Baltic air policing). Португалските и румънските сили ще патрулират в небето на Балтийско море с осем изтребителя F-16.

Клаус Йоханис разгласи поддръжката на Румъния за повишение на устойчивостта на сътрудниците в района, по-специално на Република Молдова, Украйна, Грузия и Босна и Херцеговина.

Република Румъния заема все по-активна роля в района и в НАТО. Миналия месец министърът на външните работи Богдан Ауреску разгласи, че Румъния и Украйна ще провеждат взаимно в Букурещ през април първата конференция на високо ниво по въпросите на сигурността в Черно море в границите на Международната платформа " Крим ".

През тази седмица Румъния и Полша се споразумяха да основат взаимен механически комитет за отбранителната индустрия, който да развива производството на военна техника. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР