Европа да бъде първият неутрален континент до 2050 г. по

...
Европа да бъде първият неутрален континент до 2050 г. по
Коментари Харесай

Зелената вълна обхвана и градския транспорт на Стара Загора

Европа да бъде първият безпристрастен континент до 2050 година във връзка с климата. Тази цел стои в учредената на зелената промяна, която безспорно визира и превоза. Мобилността и напредването на хора и артикули е право, с което сме привикнали, само че което генерира голямо количество нездравословни излъчвания. За да бъдат те редуцирани и с цел да дишаме по-чист въздух, Европейски Съюз залага редица ограничения, в това число такива, насочени към градския превоз.

Все повече европейски градове се стремят да построяват системи за градски превоз, които са безвредни, устойчиви и без излъчвания. Големите градове в България също не изостават в това отношение. Съвсем разумно зелената вълна обгръща и Стара Загора. С общи старания общината и сдружението „ Тролейбусни и автобусни транспорти “ закупуват с европейски средства 33 електробуса, построяват 18 двойни зарядни станции и 2 трансформаторни станции в депото. За осъществяването на плана, екипът на Economic.bg беседва с шефа на транспортното сдружение инж. Георги Станчев.
Защо?
Преди реализацията на плана публичният превоз в града се реализира с рейсове и тролейбуси, закупени по предходна оперативна стратегия. Автобусните направления са два типа – вътрешноградски линии и такива, които обслужват града и околните села. Тролейбусните линии обслужват единствено градската територия и са виновни за 25% от трафика, до момента в който останалите 75% са на сметката на рейсовете.

Голяма част от старозагорци обаче не престават да употребяват лични коли, с цел да се придвижват. Градът към този момент няма проблеми с мръсния въздух, само че автомобилният трафик основава огромна част от шума, който смущава града.

За да направи по-привлекателен градския превоз и да стимулира повече хора да слязат от персоналните си коли, локалната власт взема решение да закупи електробусите. Те са в придвижване от лятото на тази година и обслужват централната градска част. Целта е дизеловите рейсове и тролейбуси да останат в периферията на града. Така локалната власт се стреми да направи още по-зелен града.

Това е обвързвано въпреки всичко с екологията, а въздухът го дишаме всички ”, споделя инж. Станчев.
Изпълнение
Проектът не се изчерпва единствено с покупката на 33-те електробуса от испанския производител „ Иризар “. За да се зареждат, в депото на общинското сдружение са построени 18 двойни зарядни станции, като една може да зарежда по едно и също време по 2 електробуса. Силата на заряда е 100 киловата на гнездо, като демонстрират на какъв брой % е зарядът на батерията. Изградени са и 2 трансформаторни станции и една спомагателна.

Инж. Станчев споделя, че точно прекарването на зареждането е било едно от провокациите по време на плана, защото по трасето минава друга инфраструктура и всичко се нуждае от координиране.

Не беше елементарно да разкопаеш трасето. Ние сме в индустриална зона и всичко в близост е връзка “, разяснява той.

Проектът започва в края на 2019 година, като първите електробуси се пускат поетапно от началото на август тази година. За този интервал са построени и зарядните и трансформаторните станции.
„ Умен “ рейс
Електробусите са емблематични за града, освен тъй като са зелени, само че и тъй като в задната им част е изобразена липата – знак на Стара Загора. Инж. Станчев споделя, че се гордее с присъединяване си в избора на дизайн и споделя за някои от главните преимущества на нововъведението. Един електробус може да измине 240 км от момента на цялостно зареждане. Времето за зареждане е 135 минути.

Машините са 12-метрови с общо 72 места, от които 26 седящи. Оборудвани са с 10 „ Стоп “ бутона, пространство за майки с дребни деца в колички или колички за трудноподвижни пасажери с ръкохватки и предпазни колани, 4 IP камери за видеонаблюдение, осведомителни табла за оказване на направления.

Електробусите изцяло задоволят транспортните потребности на града. Нашите маршрутни написания и дължини като пробег за деня са от порядъка на 160 – 170 км “, споделя инж. Станчев.

По думите му най-интересна и новаторска е батерията, която е четиримодулна с 15 батерийни детайла във всеки модул. Инж. Станчев дава образец с батерията на един смарт телефон, само че с още 15 модула към нея. Всичките са взаимносвързани, като сред тях минава термична система, която охлажда батерийните модули през лятото, а през зимата ги затопля. Батериите подават ток към тяговия мотор, който задвижва транспортното средство, изяснява инж. Станчев.

Това е един " интелигентен " рейс, защото се ръководи от 23 разнообразни софтуера – за батериите, за електрониката, за климатизацията. Изцяло построени са по иновационна технология. “

Машините са оборудвани с антиковид система, която се показва в това, че седалките нямат текстил и не задържат вируси. Освен това разполагат със система за пречистване и филтриране на въздуха.

Подът имитира ламинат с дървесни претекстове и има отбрана против подхлъзвания. Съвсем естествено електробусите разполагат и с няколко USB врата за зареждане на мобилни устройства, таблети и така нататък

Климатикът се настройва съгласно метеорологичните условия и се стреми да поддържа температура с разлика от 10 градуса по отношение на външната. Това усъвършенства комфорта на пасажерите освен през лятото, само че и през зимата макар отварянето на вратите за слизане и качване на всяка спирка. Резервоар с дизел обезпечава елемента за отоплението. Инж. Станчев изяснява, че когато температурата падне фрапантно, автоматизирано се включва дизелова печка, която оказва помощ.

Само с едно копче водачите могат да контролират целия си пулт и седалката съгласно желанията си. Цялостното положение на електробуса е очевидно за водачите, които получават данните на пулта си.

Доставчик на електробусите е компания „ Ел Бус Трак Енд Коуч България “ ООД и тяхното посланичество поддържа гаранционните условия. Периодично идват експерти, които дават насоки за поддръжката и софтуера. Отделно от това двама чиновници на сдружението също са минали образование.
Резултатите и смисъла на евросредствата
Ефективността от инвестицията не закъснява. Инж. Станчев споделя, че електробусите са желани и следи растеж на пасажерите. Освен това към този момент се усеща и понижение в разноските на сдружението.

Електричеството излиза доста по-евтино, защото съмненията в цените на горивото са доста огромни и непрекъснато вървят нагоре-надолу “, споделя той.

Градският превоз е жизненоважен, добавя още инж. Станчев и споделя, че на годишна база рейсовете и тролейбусите в сдружението изминават 4.5 млн. км, като се транспортират към 6 млн. пасажери. По думите му числата са показателни за смисъла на градския превоз за обществото. Въпреки това не би трябвало да се не помни, че транспортните сдружения извършват и обществени функционалности.

Да не забравяме, че ние сме и обществено дружество. Дали се превоз 10 индивида, или 70, разноските са едни и същи за транспортните средства. “

Той споделя, че няма транспортно сдружение, което би могло със лични доходи да влага средства в рационализация на автопарка си. Именно поради това смисъла на европейските средства е голямо и те трансформират образа на районите.

Сега общината и сдружението желаят да вкарат и система за безконтактно заплащане на билетите в градския превоз. Освен това към този момент гледат напред в надграждане на сегашната система за видеонаблюдение със програмен продукт, който да брои пътникопотока и маршрутите на придвижване на хората. Така управата ще може да усъвършенства и пригоди транспортната скица още повече към потребностите на жителите.

Инж. Станчев споделя, че с цел да се понижи замърсяването в градовете, освен градският превоз би трябвало да е зелен, само че и да се насърчи електромобилността. По думите му бъдещето зависи от нас и от това по какъв начин всеки оказва помощ за решение на въпросите със замърсяването на околната среда.

Всеки един от нас би трябвало да способства с персоналния си образец и държанието си. “

Проект „ Доставка на 33 нови 12-метрови електрически рейсове и в допълнение съоръжение към тях за потребностите на публичния превоз в Стара Загорa “ е финансиран по линия на Кохезионния фонд, посредством Оперативна стратегия Околна среда 2014 – 2020 година Стойността на инвестицията е над 53.7 млн. лева, от които безвъзмездните европейски средства са над 44.8 млн. лева

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.



 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР