Евроомисарят по конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, обяви вчера кандидатурата си

...
Евроомисарят по конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, обяви вчера кандидатурата си
Коментари Харесай

Еврокомисар Маргрете Вестагер кандидатства да оглави Европейската инвестиционна банка

Евроомисарят по конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, разгласи през вчерашния ден кандидатурата си за това да оглави идната година Европейската капиталова банка, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Щастлива съм, че датското държавно управление предложи моето име за вероятен претендент за поста президент на Европейската капиталова банка ", сподели в официално съобщение 55-годишната Вестагер.

Деветимата членове на управителния комитет на Европейска инвестиционна банка, включително президентът, се назначават за мандат от 6 години, който може да бъде възобновен. Мандатът на сегашния началник, германеца Вернер Хойер, бе възобновен към този момент един път през 2018 година

Европейска инвестиционна банка, чиито акционери са страните членки на Европейски Съюз, е институцията за дълготрайно финансиране на Европейски Съюз.

 Субсидиите няма да покачат конкурентността на Европейски Съюз, предизвести еврокомисар Субсидиите няма да покачат конкурентността на Европейски Съюз, предизвести еврокомисар

Вестагер, която дава отговор в Еврокомисията за конкуренцията от близо 9 години, има отговорността да глоби антиконкурентни практики и корист с преобладаващо състояние на мултинационалните корпорации.

" Политико " отбелязва, че в случай че бъде определена, Вестагер ще бъде първата жена отпред на банката на Европейски Съюз, която финансира стратегии в блока и в чужбина.

Ако заеме поста, тя ще напусне Еврокомисията много преди приключването на личния ѝ мандат през октомври 2024 година

Министрите на финансите евентуално ще обсъдят кандидатурата на неофициална среща през септември. Макар държавните управления нормално да се пробват да се спогодят с консенсус, те могат също по този начин да гласоподават.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР