Еврокомисията оповести доклада за върховенството на закона във всички държави

...
Еврокомисията оповести доклада за върховенството на закона във всички държави
Коментари Харесай

Еврокомисията обезпокоена от състава на ВСС, механизмът за проверка отпада

Еврокомисията оповести отчета за върховенството на закона във всички страни членки. В частта за България се отбелязва, че съставът на Висш съдебен съвет и работата на инспектората към него будят безпокойствие.

Механизмът за съдействие и инспекция за България и Румъния обаче дефинитивно се приключва.

Има липса на прогрес за отбягване на политическо въздействие върху Инспектората на Висш съдебен съвет, а съставът на съвета продължава да не е приспособен към европейските стандарти, показват от Еврокомисията.

Миналия юли Брюксел подчертава върху уговорките ни, поети по Плана за възобновяване

В България няма прогрес по следствия и дефинитивни присъди за корупция по висшите етажи на властта, написа още в отчета.

Брюксел обаче регистрира към този момент направеното от уговорките ни по Плана за възобновяване и резистентност – приемане на механизма за отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и заместниците му, преструктуриране на комисията за битка с корупцията.

" Без този отчет за върховенството на закона, щеше да е по-сложно. Знаем, че и в Румъния, и в България остава още работа, само че не и повече, в сравнение с в останалите страни. Годишните отчети ще следят развиването ", коментира Вера Йоувора, зам.-председател на Европейска комисия.

Отново ще има обособени глави за всички 27 страни

" Специфичното за България – и ние ясно осъзнаваме това, е, че имаше доста висока политическа неустойчивост в продължение на 2 години и поредност от избори. Сега чакаме новото държавно управление да внесе текстове в Народното събрание и да прокара съответни промени. Не е задоволително единствено текст на закон. Трябва и да се приложи ", заяви Дидие Рейндерс, европейски комисар по правораздаване.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР