Еврокомисията одобри програмата Гърция-България, която предвижда близо 84 млн. евро

...
Еврокомисията одобри програмата Гърция-България, която предвижда близо 84 млн. евро
Коментари Харесай

Делим си 84 млн. евро с Гърция, къде ще идат парите

Еврокомисията утвърди програмата " Гърция-България ", която планува близо 84 млн. евро вложения в граничните региони на двете страни. България възнамерява да насочи към 30 млн. евро за развиване на два стратегически инфраструктурни плана, съобщи БНР.

Програмата за трансгранично съдействие сред Гърция и България подкрепя двете прилежащи страни да осъществят взаимни планове за развиване на пограничните райони.

-->

Брюксел отпуска 84 милиона евро, като 67 от тях се дават от Европейския фонд за районно развиване. Четири български области могат да се възползват от евросредствата и това са Благоевград, Смолян, Хасково и Кърджали.

Бенефициенти могат да бъдат национални, районни и локални управляващи, университети, проучвателен центрове и неправителствени организации.

Един от двата стратегически плана, по които България ще насочи 30 милион евро е обвързван с правенето на механически проект и капиталово изследване за рационализация на жп линията Радомир- " Кулата ".

Вторият планува доизграждане на основна пътна връзка на Смолян, която би трябвало да поеме натоварения трафик към граничните пунктове с Гърция при Рудозем и Златоград. От гръцка страна по плана е планувано надграждане на останалите елементи на пътната права от границата към Ксанти. Заедно с ограничения за цифрова инфраструктура и съоръжение със системи за граничен надзор и сигурност.

35 млн. евро са планувани за взаимни планове за реакция при бедствия и изключителни обстановки, поддръжка за зелена инфраструктура и кръгова стопанска система.

Ще се финансират и планове за развиване на туризма и културния продан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР