Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос казва, че ЕС няма планове

...
Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос казва, че ЕС няма планове
Коментари Харесай

Западните Балкани отхвърлят идеята за мигрантски центрове на ЕС, без да са им я предложили

Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос споделя, че Европейски Съюз няма проекти за основаване на центрове за мигранти нито в Сърбия, нито другаде на Балканите или въобще на европейска почва.

Това стана откакто името на Албания се задържа като вид в медиите цели няколко дни, до момента в който европейски водачи обсъждаха къде може да бъде ситуиран център за пресяване на търсещи леговище в Европа.

Наложи се Тирана да изяснява, че в никакъв случай не би приела сходен план - в изявление за " Билд " министър председателят Еди Рама сподели, че не би се съгласил даже в подмяна на участие в Европейски Съюз. За няколко дни две други близки страни го последваха, а Македония отхвърли въобще да са водени диалози по тематиката.

Още в сряда босненският министър на сигурността Драган Мектич сподели, че " не може да става дума " за " лагери и приемни центрове ".

Това направи и Душко Маркович, министър председателят на Черна гора, който сподели пред публицисти, че страната му ще се отнася към мигрантите по този начин, както изискват " конституционните и демократичните ѝ правила ".

Вчера македонският министър председател Зоран Заев сподели на конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Евросъюзът не е желал от Македония да отвори сходни центрове, само че страната е готова да оказва помощ, в случай че се наложи и в случай че стартира нова мигрантска рецесия.

Същевременно броят на бежанците по адриатическия балкански маршрут нараства от месеци. От януари до май Босна, Черна гора и Албания са записали над 6700 новодошли, над два пъти колкото записаните за цялата 2017 година 2600 души, написа " Болкан инсайт ".

Отказът на Босна и Херцеговина идва на фона на личните ѝ компликации да настани към този момент пристигнали мигранти. Вчера Европейски Съюз разгласи, че ще помогне на Сараево финансово, с цел да построи център за настаняване, откакто е определено уместно място за него. От 2007 година Европейски Съюз към този момент е вложил в Босна 24.6 млн. евро за миграция и гранична сигурност, като част от общо 750 млн. евро, отпуснати за същия интервал.

За Европейски Съюз казусът е, че множеството страни от Западните Балкани наподобява не биха се съгласили на подобен център даже да бъде пожелан от тях, а страните от Северна Африка (които бяха обсъждани като вариант) също считат концепцията за неприемлива.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4826)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР