Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер

...
Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер
Коментари Харесай

ЕК очаква съд за виновните за инцидентите от омраза срещу българи в РСМ

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей изрази очакване пред Европейския парламент арестуваните за случаите от ненавист против българите в Република Северна Македония да бъдат изправени на съд . Той съобщи това в отговор на въпроси, заложени от български евродепутати .

Андрей Ковачев oт ГЕРБ/ЕНП попита какво още може Европейска комисия да направи за превъзмогването на инерцията от предишното и на омразата в публичното говорене, в университетския свят, посредством политическите среди в РСМ, с цел да може да се подкрепи по-бързото присъединение на тази страна към Европейски Съюз , което е в общ интерес.

Македонските българи , както всички други жители, би трябвало да живеят в сигурност и успокоение, да имат идентични благоприятни условия за обучение , кариерно развиване , както и да живеят в среда без дискриминация и ненавист към тях, уточни той.

Ковачев изиска Вархей да удостовери, че комисията следи освен за смяна в македонската конституция , само че и за осъществяване на двустранния контракт сред София и Скопие от 2017 година и двата протокола, преди да стартират всъщност договарянията с РСМ за присъединение.

" В случая с РСМ поставихме доста ясни правила в преговорната рамка, които разрешиха свикването на първата междуправителствена конференция, разясни еврокомисарят. Изискванията са ясни, нужни са положителни съседски връзки . Европейска комисия ще следи въпроса и тази година чакаме прогрес. Наблюдавам събитията, разговарях с македонски жители, които се самоопределят като българи. Правителството в Скопие освен е наясно, само че и работи, с цел да изкорени всякаква ненавист против българите . Извършителите бяха арестувани, продължава следствието, уповавам се да има дело в съда. Мисля, че това би следвало да бъде показателно за решимостта на управляващите в Скопие ", добави той във връзка случая с Християн Пендиков.

Вархей заяви, че Европейска комисия следи за спазването на контракта сред България и РСМ, също както и на Преспанското съглашение. По неговите думи отчетът за напредъка на РСМ се чака тази есен.

Александър Йорданов от ЕНП/СДС съобщи, че в Северна Македония от език на омразата се е минало в нова фаза - към дейности, подбудени от ненавист .

Основното в Копенхагенските критерии е спазването на правата на индивида, от десетилетия правата на българите в Северна Македония се нарушават убийствено, добави той.

Йорданов попита дали Европейска комисия ще предпиреме дейности по последния случай на българо-македонската граница и дали и по кое време РСМ ще промени своята конституция, тъй че да даде права на българите. Той зададе също въпрос дали се следи за смяна на македонските учебници по история, в които от десетилетия се насаждат неистини за българите, тъй че да отразят общоприетата от цяла Европа научна истина.

Вархей отговори, че събитията от 4 февруари не са били " насърчаващи ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР