Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели и португалският външен министър Аугусто

...
Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели и португалският външен министър Аугусто
Коментари Харесай

Еврокомисар Вархели идва в София и Скопие за разговори за разширяването

Еврокомисарят по разширението Оливер Вархели и португалският външен министър Аугусто Сантос Силва ще бъдат на следващия ден София и Скопие, оповестиха от Европейската комисия.

Двамата ще се опитат да посредничат за разрешаването на противоречивите въпроси сред двете страни, с цел да може Република Северна Македония да стартира договарянията за участие в Европейския съюз. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев сподели през вчерашния ден в Брюксел, че се надява преговорната рамка да бъде утвърдена от България и страната му да стартира договарянията още по време на португалското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което изтича в края на юни.

Утре заран комисар Бархели и португалският външен министър ще бъдат в София, където ще беседват с президента Румен Радев, както и със служебния министър председател и с министър на външните работи в служебното държавно управление. След обяд те ще посетят Скопие, където ще се срещнат с президента Стево Пендаровски, както и с премиера Зоран Заев.

Официалното пускане на договарянията за присъединение с Албания и Република Северна Македония е основен приоритет за Европейски Съюз и първите междуправителствени конференции с двете страни би трябвало да бъдат проведени допустимо най-скоро след приемането на рамката за договаряния от Съвета, споделят от Еврокомисията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР