Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос Неприемливо е страни от Европейския

...
Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос Неприемливо е страни от Европейския
Коментари Харесай

Комисарят по миграцията критикува отказа на някои страни да одобрят квоти за бежанци


Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос

Неприемливо е страни от Европейския съюз да отхвърлят да вземат участие в приема на претенденти за леговище, с цел да облекчат по този метод други страни членки, като Гърция и Италия. Това съобщи Димитрис Аврамопулос, европейският комисар по миграционните въпроси в изявление за Франс прес.

Аврамопулос ще бъде в четвъртък в София на съвещание на министрите на вътрешните работи на 28-те страни членки, отдадено на промяната на политиката по даване на леговище. Реформата повече от година е блокирана от разделяне сред страните членки по въпроса за възможни нови квоти за банкет на мигранти при положение на бъдещи миграционни талази. Европейските водачи са си сложили за цел до края на юни да бъде реализиран компромис по въпроса. Според Аврамопулос тази цел е постижима.

" Спешно належащо е да реализираме прогрес, с цел да приемем нов Дъблински правилник ", акцентира Аврамопулос, който преди да заеме поста в Европейската комисия бе отпред на гръцката дипломация и кмет на Атина.

" Онова, от което има потребност Европа, е обща европейска система за даване на леговище. Днес Италия и Гърция са под голямо напрежение, само че никой не може да подсигурява, че бъдещето няма да ни сервира нови изненади ", предизвести европейският комисар. Той акцентира, че страните от Източна Европа, които се опълчват пламенно на миграционната политика на Европейски Съюз, не са предпазени от предстоящ миграционен приток.

Въпреки острата дискусия, която бе обвързвана с краткотрайните квоти за пренастаняване на мигранти от Италия и Гърция, които важаха за интервала септември 2015 година - септември 2017 година, Европейската комисия желае промяната на политиката за леговище да включва нова система за разпределение на претендентите. Този механизъм обаче ще се задейства единствено при положение на огромен приток на мигранти в една страна членка. През останалото време главната отговорност за разглеждане на кандидатурите за леговище ще е на страната, в която мигрантите са влезнали първо.

Но няколко страни като Полша, Унгария и Чехия, които отхвърлиха да ползват краткотрайните квоти, утвърдени през 2015 година, в този момент отхвърлят изрично какъвто и да е наложителен банкет на мигранти в бъдеще. Те избират да показват солидарността си с другите страни чрез финансова помощ.

" Това е недопустимо. Става дума за споделена отговорност, всички страни би трябвало да вземат участие в нашата политика за шерване на бремето на този голям напън ", счита Аврамопулос.

" Ние би трябвало да споделяме всичко по един симетричен метод ", добавя той.

Еврокомисарят сподели, че не икономическата рецесия е изложила на заплаха европейския план, а главно миграционната и бежанската рецесия, тъй като тя е директно обвързвана с правилата и полезностите, на които се основава Европа.

Преди няколко седмици Аврамопулос не се поколеба да назова " антиевропейски " документ на Доналд Туск, ръководителя на Европейския съвет, в който той загатва за отвод от концепцията за наложителни квоти, напомня Франс прес.

" Имам възприятието, че тези изказвания омаловажават нашата европейска тактика по доста значими въпроси ", споделя в този момент Аврамопулос.

" Аз съм политик и в това време съм един от хората, които споделят огромна отговорност за защитаването на европейския план и на европейските контракти ", добавя той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР