Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете отчете днес близо трикратно

...
Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете отчете днес близо трикратно
Коментари Харесай

Европа е увеличила почти трикратно вноса на втечнен газ от САЩ от началото на годината

Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете регистрира през днешния ден близо трикратно покачване на вноса на полутечен газ от Съединени американски щати от началото на годината. На взаимна конференция с американския министър на енергетиката Рик Пери еврокомисарят посочи, че от началото на тази година 13 на 100 от европейския импорт на полутечен газ е бил от Съединени американски щати спрямо 5 на 100 предходната година.

Европейски Съюз е най-големият пазар за импорт на газ, а делът на втечнения газ се усилва, съобщи Канете. Съединени американски щати са най-големият международен производител на това гориво. В Европейски Съюз работят три терминала за полутечен газ и още три се чака да бъдат открити тази година, уточни еврокомисарят. Той означи, че няма ограничавания за американския импорт на полутечен газ, както и че Европейски Съюз чака делът на втечнения газ да остане към една четвърт от общото ползване на горивото в Общността. Разнообразяването на доставките е въпрос на сигурност, добави Канете.

Пери съобщи, че с цел да бъде свободна и самостоятелна, Европа се нуждае от енергийна сигурност. Попитан за какво Европейски Съюз би предпочел да внася газ на по-високи цени от Съединени американски щати, вместо на ниска цена гориво от Русия, американският министър даде образец с несигурността на преноса през Украйна. Съединени американски щати са спомагателен енергиен източник, който ще способства за устойчивостта на сътрудниците от НАТО, разясни министърът.

По неговите думи отсега нататък две трети от международния импорт на полутечен газ ще бъде от Съединени американски щати. Той прикани за открит диалог в Европейски Съюз по въпроса за свързването на националните газопреносни системи.

Пери порица Иран и Куба за отношението им към личните им жители и обвързаността им с тероризма. Той изрази упованието нито една европейска страна да не поддържа Техеран. Пери настоя европейските страни да призоват за отвод от тероризма страните, които желаят да останат в интернационалната общественост. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР