Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще посети Азербайджан на 4

...
Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще посети Азербайджан на 4
Коментари Харесай

ЕС ще търси газ от Азербайджан и САЩ

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон ще посети Азербайджан на 4 февруари и Съединени американски щати на 7 февруари, с цел да разиска спомагателни доставки на газ за Европейски Съюз. Това заяви на брифинг в Брюксел представителят на Европейска комисия по въпросите на енергетиката и климата Тим Макфий, представен от ТАСС.

" Преговорите за доставки на газ не престават. В петък (4 февруари) еврокомисарят Симсон ще замине за Азербайджан за министерска среща на страните участнички в Южния газов кулоар. На 7 февруари тя и висшият представител за външната политика и политиката на сигурност на Европейски Съюз Жозеп Борел ще заминат за Съединени американски щати за присъединяване в съвещанието на Съвета ЕС-САЩ по въпросите на енергетиката ", означи той.

Макфий акцентира, че Европейски Съюз продължава договарянията за увеличение на доставките на газ и с Алжир, Катар и Норвегия. Тези договаряния се водят от няколко месеца и ще бъдат продължени, добави той.

Миналата седмица Европейска комисия заяви, че е засилила напъните си за договаряне на спомагателни доставки на природен газ със страни сътрудници поради опасения за прекъсване на съветските доставки за Европа, напомня ТАСС. Брюксел се притеснява, че подобен вид е вероятен при въвеждане на наказания, каквито Европейски Съюз планува при задълбочаване на спора с Украйна. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР