Евродепутатката Елена Йончева потвърди, че е мобилният й телефон е

...
Евродепутатката Елена Йончева потвърди, че е мобилният й телефон е
Коментари Харесай

Елена Йончева категорична: В скандала с подслушването не стана дума за мен

Евродепутатката Елена Йончева удостовери, че е мобилният й телефон е бил обект на сериозна хакерска офанзива. Все още не е ясно тъкмо какъв шпионски програмен продукт е бил употребен. Освен на Йончева, хакнат е и телефонът на още една френска евродепутатка - и двете са членове на подкомисията по защита на Европейския парламент.

Хакерските опити за навлизане в телефона на Йончева са от края октомври 2023 година, само че са били открити тази седмица при рутинна инспекция. Шпионски програмен продукт от вида “Пегас " е открит и в телефона на председателската на подкомисията по защита - французойката Натали Лоазо, както и в мобилното устройство на чиновник в администрацията. Според Йончева, подслушването на политици, публицисти и деятели е закононарушение, което се трансформира в огромен европейски проблем.

" Искам да съм ясна. В абсурда с подслушването не стана дума за мен. Трябва да си дадем сметка, че подслушването е нещо, което става все по-популярно като инструмент за приемане на нелегално добита информация. За мен не е изненада. Моята позиция и работа на публицист, и като евродепутат са обществени. След абсурда с подслушването със софтуера " Пегас " от преди няколко години тематиката е настояща в европейските институции ", сподели евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева.

От пресцентъра на Екологичен потенциал споделиха за Българска национална телевизия, че службите на институцията непрекъснато наблюдават за закани за киберсигурността и бързо подхващат ограничения за предотвратяването им. Редовни инспекции на телефоните на евродепутати и чиновници се вършат от април 2022 година От тогава насам са осъществени стотици интервенции.

Специално внимание се отделя на устройствата на членовете на подкомисията по сигурност и защита, чийто член е и Йончева, поради естеството на досиетата, с които се занимават поради напрегнатата геополитическа конюнктура.

Според Йончева, би трябвало да има ясни гаранции, че сходен програмен продукт се употребява единствено за отбрана на националната сигурност. Тя напомни, че Екологичен потенциал е отхвърлил предлагането на Европейска комисия при положение на опасност, шпионски програмен продукт да може да употребява против публицисти.

" Това беше една от най-тежките борби, които организирахме тук в тази постройка в договарянията по Европейския медиен акт. Редица държави-членки, като Франция да вземем за пример, упорстваха до последно за безспорна независимост на подслушване и следене на публицисти при положение на опасност за националната сигурност. Тя е от първостепенно значение, само че не може да бъде употребена като опрощение за цялостен достъп до персоналния живот освен на публицистите, само че и на всички жители ", добави още Йончева.

В идващите седмици инспекцията на устройствата на евродепутати и чиновници в Екологичен потенциал ще продължи. Очаква се спор и по тематиката идната седмица по време на пленарната сесия в Страсбург.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР