Евродепутатите искат да ограничат използването на хранителни и фуражни култури

...
Евродепутатите искат да ограничат използването на хранителни и фуражни култури
Коментари Харесай

Европарламентът поиска по-високи цели за ВЕИ и енергийна ефективност до 2030 г.

Евродепутатите желаят да лимитират потреблението на хранителни и фуражни култури за биогорива.

© Vincent Kessler Още по тематиката
Енергийният върколак на Европа

България е най-енергийно интензивна и най-замърсяваща в Европейски Съюз
5 яну 2018
Умерени зелени упоритости, само че и без вяра за въглищните Топлоелектрическа централа след 2030 година

Съветът на енергийните министри отхвърли да усили задачите за възобновимата сила към 2030 година и разхлаби леко хватката за обичайните Топлоелектрическа централа
19 дек 2017
Една трета спад в потреблението на ток плануват специалисти

Четири браншови организации показаха собствен план за енергийна тактика до 2030 година
22 ное 2017
МАЕ чака скок от 40% на мощностите за зелена сила до 2022 година

Възобновяемите източници ще обезпечават 29% от световния енергиен микс след пет години, предвижда организацията
4 окт 2017 Евродепутатите оповестиха, че ще договарят със Съвета на Европейски Съюз (държавите-членки) за нови обвързващи цели за повишение на енергийната успеваемост от 30% на 35% и на каузи на възобновимите източници в енергийния микс от 27% на 35% до 2030г. Решението на Народното събрание идва, откакто през декември европейските министри на енергетиката поохладиха упоритостите на Европейската комисия и отхвърлиха да вдигнат тези цели.

На процедура в този момент Европарламентът застава на страната на Комисията за по-високи обвързващи цели. Записано е, че за постигането им страните членки би трябвало да дефинират свои десетгодишни интегрирани национални проекти. Първите такива би трябвало да бъдат готови до 1 януари 2019 година и да обгръщат интервала от 2021-а до 2030г. Комисията ще оцени проекти и може да даде рекомендации или да предприеме коригиращи ограничения, в случай че счете, че не е реализиран задоволителен прогрес или че не са били подхванати задоволително дейности. Искат се и електрозарядни станции по главните европейски трасета до 2022 година

" След доста слабата договорка, реализирана от Съвета през декември за пакета " Чиста сила ", се гордея, че през днешния ден Парламентът способства за възобновяване на доверието в Европейски Съюз във връзка с климата. Повишената упоритост за ВЕИ и енергийната успеваемост ще допринесат за постигането на стопанска система с нулево равнище на въглеродни излъчвания до 2050 година и ще се съобразят с Парижкото съглашение ", съобщи Клод Тюрмес (Група на Зелените/ЕСА, Люксембург) съдокладчик по ръководството на енергийния съюз.

Това, което в този момент би трябвало да стане, са нови договаряния сред Европейска комисия, Екологичен потенциал и Съвета (председателстван от България), с цел да се реализира компромис.

Енергийната успеваемост

Проектозаконът за енергийната успеваемост беше признат с 485 гласа " за ", против 132 " срещу " и 58 " въздържал се ". Според новите текстове подобряването на енергийната успеваемост с 35% би трябвало да стане по цялата енергийна верига, в това число производството, преноса, разпределението и крайното ползване на сила. Тази цел следва да се преглежда въз основата на плануваното ползване на сила през 2030 година според модела PRIMES (симулиране на потреблението на сила и на енергийната система в ЕС). Изрично е записано, че Комисията и страните членки би трябвало да подсигуряват, че намаляването на енергийното ползване се дължи на по-голяма енергийна успеваемост, а не на макроикономически условия (като да вземем за пример спад на икономическата активност).

" Енергийната успеваемост е едно от главните измерения на тактиката на Европейски Съюз за енергийния съюз. Амбициозната политика в тази област ще способства както за постигането на задачите ни в региона на климата и силата, по този начин и за повишението на конкурентоспособността ни. Това също е един от най-хубавите способи за битка с енергийната беднотия в Европа ", съобщи докладчикът по тематиката Мирослав Похе (С&Д, Чешка република).

Възобновяеми енергийни източници

Във избор по обособен проектозакон, признат с 492 гласа " за ", против 88 " срещу " и 107 " въздържал се ", евродепутатите постановиха, че делът на силата от възобновими източници в енергийния микс на Европейски Съюз би трябвало да доближи 35% до 2030 година Необходимо е също да има и национални цели, като страните членки имат право на разминаване до 10% при " съответно обосновани, измерими и проверими условия, въз основа на справедливи и недискриминационни критерии ".

Според Хосе Бланко Лопес (С&Д, Испания), докладчик по отношение на възобновимите енергийни източници, Европейската комисия е била прекомерно плаха в своето предложение. " Ако Европа желае да извърши уговорките си от Париж, да води битка с изменението на климата и да управлява енергийния преход, би трябвало да създадем повече. Декарбонизацията не е спънка за икономическия напредък. Напротив, тя е мотор на конкурентоспособността, икономическата интензивност и заетостта ", твърди той.

Електрически коли и без палмово масло в биогоривата

С напълно нов текст, препоръчан от европарламента, се вкарва условието до 2022 година 90% от бензиностанциите по трасетата на трансевропейските мрежи да бъдат снабдени с точки за зареждане на електрически коли с висока мощ.

Наред с това евродепутатите оферират последователно унищожаване до 2030 година на твърди горива от биомаса, създадени от хранителни или фуражни култури, които водят до обезлесяване, и последователното унищожаване на горивата от палмово масло от 2021 година Според тях делът на биогоривата (произвеждани нормално от хранителни и фуражни култури) не трябва да надвишава 7% от крайното ползване на сила в автомобилния и железопътния превоз.

Все отново през 2030 година всяка страна членка ще би трябвало да подсигурява, че 12% от силата, използвана в превоза, идва от възобновими източници. Делът на по-модерните биогорива (които имат по-малко въздействие върху почвата от тези, които се създават от хранителни култури), възобновимите транспортни горива от небиологичен генезис, горивата, основани на боклуци и възобновимо електричество ще би трябвало да бъде най-малко 1.5% през 2021 година и да доближи 10% през 2030-а.

Енергия за лични потребности и енергийни общности

Не на последно място Европарламентът утвърди предложенията на Комисията да се подсигурява, че потребителите, които създават електрическа енергия на лична територия, имат право да я употребяват и да конфигурират системи за предпазване, без да заплащат такси или налози.

Също по този начин ще се договаря със Съвета на Европейски Съюз страните членки да оценят съществуващите бариери за ползване на електрическа енергия, създадена от потребителите на тяхна територия. Целта е семействата да могат да се причисляват към енергийни общности, без да бъдат обект на голословни условия или процедури.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР