Евродепутати от различни страни и политически групи заявиха категоричната си

...
Евродепутати от различни страни и политически групи заявиха категоричната си
Коментари Харесай

Е​П​ категорично за членството на България и Румъния в Шенген ​


Евродепутати от разнообразни страни и политически групи обявиха безапелационната си поддръжка за участието на България и Румъния в Шенген по време на спор в Европейския парламент в Страсбург. Те приканиха Съвета да следва личните си правила и поети задължения,​ и да приключи  несправедливото блокиране на двете страни​, което продължава към този момент повече от 6 години, оповестява Блиц.

Дебатът беше препоръчан от Групата на социалистите в Екологичен потенциал по самодейност на Сергей Станишев, а в него взеха присъединяване още българските евродепутати Асим Адемов, Емил Радев, Филиз Хюсменова и Ангел Джамбазки. Лиляна Павлова, м​инистър за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, също присъстваше в пленарната зала. В началото на дебата е​вропейският комисар по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос изрично удостовери позицията на ЕК​ в поддръжка на участието на България и Румъния в Шенген. „ Без значение какъв брой старателно работим, в последна сметка за триумфа на трите европейски институции ще се съди по няколко съществени тематики, и Шенген сигурно е една от тях. Обединен Шенген значи по-силен Шенген. “, акцентира той. Силни послания в поддръжка на България и Румъния насочиха редица основни фигури от главните политически фракции в Екологичен потенциал. Сред тях бяха водачът на г​рупата на социалистите в ​ЕП Джани Питела, зам.-председателят на Групата на ЕНП Естебан Гонсалес Понс, ръководителят на Съвета на Председателите на комисии на Екологичен потенциал Сесилия Викстрьом (АЛДЕ) и ръководителят на комисията по Граждански свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал Клод Мораес (С&Д). Сергей Станишев, началник на Делегацията на българските социалисти, съобщи: „ Българските сътрудници от всички групи имаха значима роля за организацията и провеждането на този спор. Успяхме да активизираме огромна политическа поддръжка. Недопускането на България и Румъния образно демонстрира неналичието на взаимност и незачитането на откритите европейски правила. Разширяването и укрепването на Шенгенската зона не е единствено български или румънски народен интерес.

Финализирането на процеса е основно за целия Европейски Съюз – поради правилата, икономическите изгоди и намаляващото доверие в европейските институции. Оплакваме се от анти-европейски сили и популисти, които подлагат на критика Европейски Съюз, само че таман Шенген е един от мотивите, тъй като демонстрира незаслужено отношение към милиони европейски жители. Време е страните-членки да си свършат работата и да сложат завършек на тази неправда. “ Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) съобщи: „ В миг на възходящ политически популизъм, обичайните партии, изключително когато са ръководещи, следва да проявят разсъдък и да не се поддават на популистки похвати.

Държавите-членки, които възпират участието на България в Шенген само по вътрешно политически аргументи, не следва да потъпкват европейските правила и закони в името на печеленето на гласове. Не е и демонстрация на взаимност, както и правно не е издържано, разпоредбите, използвани за тях, да бъдат променяни за нас.  Асим Адемов (ЕНП-ГЕРБ) съобщи: „ Не е заслужено да не се признават напъните и резултатите на двете страни. Не е заслужено да не се признава фактът​, че при сполетялата ни бежанска рецесия, България е с най-хубави резултати. Отдавна България е потвърдила, че генерира сигурност и непоклатимост в един доста проблематичен и комплициран район. “

Филиз Хюсменова, заместник-председател на Групата на АЛДЕ и началник на българската д​елегация в групата на либералите, съобщи: " Недопускането ни в Шенген е нарушаване на европейското право. Аргументите срещу това са единствено политически. Парадокс е да се търсят съидейници за бъдещето, а да се ползва различен стандарт към България, която е предан сътрудник, с доста добра бюджетна дисциплинираност, с непоколебима посока към мощна интеграция. "

Ангел Джамбазки (ЕКР-ВМРО) съобщи: „ Причината България и Румъния да не са част от Шенгенското пространство е напълно политическа. Прилагат се двойни стандарти, нарушават се европейските правила, а двете страни са изпълнили всички механически критерии. Ставаме заложници на вътрешно-политически проблеми на няколко държави-членки. Мястото на България, Румъния и Хърватска е в Шенген, тъй като ние пазим външните граници на Европа. “

 
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР