Евродепутати настояха Европейската комисия да обясни как смята да финансира

...
Евродепутати настояха Европейската комисия да обясни как смята да финансира
Коментари Харесай

Къде са парите за новите политики в бюджета на ЕС

Евродепутати настояха Европейската комисия да изясни по какъв начин счита да финансира новите си оферти за политики в границите на бюджета за 2021-2027 година Настоящият бюджет покрива интервала 2014-2020 година и е за 963,5 милиарда евро. Екологичен потенциал и Европейска комисия сега изчакват Съветът да формулира своята позиция, с цел да могат трите институции да стартират договаряния за бюджета за 2021-2027 година

По време на спор на 22 януари членовете на парламентарната комисия по бюджети показаха угриженост пред еврокомисаря за бюджета Йоханес Хан, че числата в предлагането на Комисията за идващия дълготраен финансов проект на Европейски Съюз не отразяват новите начинания.

Комисията показа своята преговорна позиция през май 2018 година От тогава стартира работа новият екип от еврокомисари отпред с Урсула фон дер Лайен. Те формулираха нови цели като Европейския зелен пакт, който изисква капиталово финансиране.

Нужда от обновяване на числата

Полският народен представител Ян Олбрихт и португалецът Жозе Мануел Фернандеш (и двамата от ЕНП), който са измежду преговорните лица на Парламента за новия дълготраен бюджет, настояха еврокомисарят да даде отговори за разликите в числата.

„ С Европейския зелен пакт и с уговорките, поети от новата Комисия, Вие би трябвало да гарантирате, че ще има обновяване, най-малко техническо, с цел да се ревизират числата по отношение на новите действия и цели. Както постоянно сме заявявали, „ новите цели изискват спомагателни пари “ “, сподели Жозе Мануел Фернандеш.

Маргарида Маркеш (С&Д, Португалия), която също е в преговорния екип на Парламента, добави, че Комисията би трябвало ясно да съобщи, че в този момент тя има два разнообразни документа на масата на договарянията.

Без да поема ангажимент за смяна на предлагането на Комисията, Йоханес Хан съобщи, че препоръчаните 7,5 милиарда евро за подкрепяне на прехода към климатично неутрална стопанска система посредством Фонд за обективен преход „ идват в допълнение “ и би трябвало да се преглеждат като „ свежи пари “.

Германският народен представител Размус Андресен (Зелени/ЕСА), който също е измежду договарящите от страна на Парламента, уточни: „ Ние би трябвало да намерим метод да възприемаме дълготрайния бюджет и Европейския зелен пакт като обединен пакет и е нужно в допълнение адаптиране “.

Има ли прогрес в дебата за личните запаси на Европейски Съюз

Както Комисията, Парламентът от дълго време е приел своята позиция за идващия дълготраен бюджет. Депутатите упорстват за такава финансова рамка след 2020 година, която може да отговори на упоритостите и задачите на Европейски Съюз и да подсигурява сполучливото продължение на главните политики на Европейски Съюз като общата селскостопанска политика и поддръжката за по-слабо развитите райони.

Предложението на Парламента натъртва и на промяна на приходната страна, с цел да има Европейски Съюз повече лични запаси - да вземем за пример, от нова скица за корпоративно данъчно облагане, включваща облагане на огромните компании в цифровия бранш, от схемата за търговия с излъчвания и от нов налог върху пластмасовите боклуци.

Целта е да бъдат набрани задоволително средства на европейско равнище, които да подсигуряват, че Европейски Съюз може да отговори на упованията на жителите и да способства за подобряването на живота им.

Валери Айер (Обнови Европа, Франция), която е също в преговорния екип на Парламента, попита еврокомисар Хан за постигнатия прогрес по предложенията на Екологичен потенциал за лични запаси. Хан удостовери, че нещата се движат напред по отношение на налог върху пластмасовите боклуци и схемата за търговия с излъчвания.

Според последното изследване Евробарометър близо 60% от интервюираните в страните членки на Европейски Съюз считат, че тяхната страна е имала изгода от участието в Европейски Съюз, и желаят Парламентът да играе по-голяма роля. Анкетираните декларират, че Европейски Съюз би трябвало да работи по наднационални тематики като климатичните промени и битката против тероризма.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР