Евродепутати критикуват България. Денис Радтке от ЕНП и Ахнес Йонхериус

...
Евродепутати критикуват България. Денис Радтке от ЕНП и Ахнес Йонхериус
Коментари Харесай

Евродепутати критикуват България, защо

Евродепутати подлагат на критика България. Денис Радтке от ЕНП и Ахнес Йонхериус от Прогресивния алианс на социалистите и демократите считат, че признатото от последното Народно събрание нарастване на минималната работна заплата у нас не е задоволително, с цел да извърши условията по европейската инструкция, а би трябвало да се реализира 80 на 100 групово договаряне. Двамата са съдокладчици по признатата през октомври инструкция за минимална работна заплата в Европейски Съюз.

Според признатото решение на Народното събрание от 1-ви февруари минималната работна заплата за България ще бъде в размер на 50 на 100 от междинната брутна заплата за интервал от 1 година, който включва последните две тримесечия на миналата и първите две на настоящата година.
-->
Евродепутатът Радтке разяснява решението по този начин: " Това е единствено една стъпка, цялостното използване допуска правене на проект за деяние какви ограничения да бъдат подхванати, тъй че да се реализира задачата от 80 на 100. Това е по-голямата част от осъществяването на директивата. Иначе, това е единствено една и може би най-малката стъпка, която би трябвало да се предприеме ". 

Директивата за минимална работна заплата в Европейски Съюз бе призната при започване на октомври предходната година. В нея не са заложени съответни числа, само че съгласно докладчиците, 80 на 100 от работещите би трябвало да бъдат обхванати от групово трудово договаряне. Именно неговото съществено покачване е и в основата на директивата. 

Евродепутатката Ахнес Йонхериус също счита, че това нарастване у нас не е задоволително, с цел да обезпечи порядъчен живот на работещите: " Мисля, че за страни като България има особена нужда повече хора да бъдат обхванати от групово договаряне с вярата това да докара до по-голямо нарастване на заплатите. Освен това формулата, която свързва минималната и междинната работна заплата, може да докара първата до по-високо равнище ". 

Страните членки би трябвало да транспонират директивата за минималната работна заплата в националните си законодателства до 15 ноември 2024-та година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР