Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева смята,

...
Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева смята,
Коментари Харесай

Елена Йончева: България трябваше да настоява за пълноправно членство в Шенген


Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева счита, че България е трябвало да упорства за пълноправно участие в Шенген, а не да се съгласява на отчасти присъединение по въздух и вода  в края на март. Новият пакт за миграция, който ще бъде подписан до края на мандата на този Европейски парламент, ще бъде доста по-справедлив за България, сподели още Йончева.

Евродепутатът Елена Йончева се надява още тази година България да получи дата за участие в Шенген и по суша, а освен по въздух и вода:  

" Не единствено би трябвало да убедим Австрия. Вероятно в течението на идващите месеци или година може да се окаже, че би трябвало да убеждаваме още някоя страна. Колкото до въпроса, до каква степен е реалистично още през 2024 година да влезем, за жалост виждаме, че мигрантският поток се усилва и това не е доста добра среда, с цел да водим такива договаряния. Моето персонално мнение е, че ние не трябваше да се съгласяваме на " въздушен и воден " Шенген. Не трябваше да играем на тази карта на вътрешен пиар, че сме постигнали нещо. Трябваше да желаеме " всички или нищо " ".

На въпрос на БНР дали е реалистично до края на мандата на европейските институции да получим някаква дата, Йончева отговори:

" Всички се надяваме, че ще получим и че политическата обстановката в Австрия може би няма да е тази, която всички предвиждаме на идващите избори. Самото държавно управление споделяше, че за България би било победа само влизането в пълностоен Шенген. След като влязохме единствено по въздух и вода, внезапно се оказа, че това също е триумф и бих споделила, че едно такова държание не е по никакъв метод поредно ".

Новият Пакт за миграция, по който работи Европарламента, планува нови механизми, по които Европа ще се опита да реши казуса с миграцията. Те ща бъдат доста по-справедливи за страните, които са външна граница на Европейски Съюз, след които е и България.  

" Когато в България дойде над избрана численост бежанци, без да има напън останалите страни от Европейския съюз, които не са на първа линия, те ще поемат част от тези мигранти. Това се назовава кардинална взаимност. Защото до момента, съгласно Дъблинското съглашение, какво излиза - че ние отговаряме за всички противозаконни мигранти, които минават през българската граница и по-късно, в случай че някой изиска, може да ни ги върне назад, тъй като ние сме ги записали ". 

Йончева добави, че новият пакт за миграция  ще бъде подписан до края на мандата на този Европейски Парламент. За да влезе в действие, обаче, е належащо утвърждението на всички страни членки, което ще отнеме още една или две години.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР