Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е избран за докладчик на

...
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е избран за докладчик на
Коментари Харесай

Емил Радев ще е докладчик по регламента за цифровизация на трансграничното съдебно сътрудничество

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е определен за докладчик на правната комисия в Европейския парламент по оферти правилник по отношение на цифровизацията на трансграничното правосъдно съдействие в Европейски Съюз и достъпа до правораздаване по цивилен, търговски и наказателни правни въпроси. Българският евродепутат ще работи по досието взаимно с представител на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Бъдещият правилник е част от напъните за рационализация на правосъдното съдействие и естествено продължение на подхванатите от Европейската комисия законодателни начинания, които имат за цел цифровите информационни канали да се употребяват по дифолт при трансграничните правосъдни каузи.

„ Надявам се, че взаимната работа с сътрудниците в Европарламента ще бъде ползотворна и интензивна. Опитът, който към този момент имам като докладчик по регламента за компютъризираната система на Европейски Съюз за връзка при трансгранични цивилен и наказателни производства (e-CODEX), ми дава убеденост, че всички ще поставим старания да приключим сполучливо и този законодателен акт”, разяснява Емил Радев.

По думите му с промени в нормативните актове би трябвало да се усъвършенства достъпа до правораздаване и ефикасността на органите, които вземат участие в процедури за трансгранично правосъдно съдействие.

Бъдещият правилник би трябвало да обезпечи принадлежности за понижаване на административната тежест, да улесни връзката, в това число посредством електронно подаване на искове, молби и други документи, както и посредством провеждането на чувания от разстояние.

Новото законодателно предложение не се отнася до събирането на доказателства, защото то е уредено в обособен акт, само че се слага акцент върху механизмите за резистентност на правосъдните системи при рецесии.

В бъдещия правилник се планува и основаването на точка за електронен достъп на европейския портал за електронно правораздаване.

Като част от децентрализираната осведомителна система тази точка за достъп ще се употребява от физическите и юридическите лица за електронна връзка със съдилищата и способените органи по цивилен и търговски правни въпроси с трансгранично значение.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР