Евробанкнотите и евромонетите, предназначени да заменят българските банкноти и монети

...
Евробанкнотите и евромонетите, предназначени да заменят българските банкноти и монети
Коментари Харесай

Около 550 милиона евробанкноти ще заменят левовете след влизането ни в еврозоната

Евробанкнотите и евромонетите, предопределени да заменят българските банкноти и монети с присъединението на България към еврозоната са оценени на към 550 млн. броя евробанкноти и 880 млн. броя евромонети. Това оповестяват от Българска народна банка в рубриката си " Присъединяване към еврозоната " на страницата си в интернет. В нея от централната банка регуларно разгласяват информация с въпроси и отговори по отношение на процеса на присъединение на страната ни към еврозоната, съобщи Българска телеграфна агенция.

За първата година евробанкнотите ще бъдат предоставени назаем от централни банки от еврозоната, като Българска народна банка ще би трябвало да заплати разноските за превоз, както и в рамките до две години би трябвало да възвърне на централните банки заетите банкноти.

Евромонетите ще бъдат създадени с българска национална страна според утвърждения към този момент дизайн, за което Българска народна банка ще достави нужните заготовки.

Относно изтеглянето от обращение на българските банкноти и монети от Българска народна банка осведомят, че според оповестената статистика по номинали на страницата им в интернет в наличнопаричното обращение към края на февруари 2024 година има общо 581,4 млн. броя банкноти и 3,242 млн. броя монети, които са с непрекъсната наклонност за увеличение на техния брой. Оценката на тежестта им е към 820 тона за банкнотите и 13 000 тона за разменните монети.

Посочената в Доклада за цялостна предварителна оценка на въздействието на Закон за въвеждане на еврото в България сума от 492 038 000 лева е прогнозната стойност на разноските, които се чака да бъдат направени от Българска народна банка, банките, финансовите институции по член 3а от Закона за кредитните институции (ЗКИ) и доставчиците на платежни услуги по отношение на подготовката за въвеждане на еврото, означават от Българска народна банка. От Българска народна банка прибавят, че тази стойност е ориентировъчна и е на база калкулации от самите институции, като действителните разноски могат да се разграничават според от съответно предоставените и осъществени действия.

По отношение на поемането на тези разноски, всеки от изброените субекти, както да вземем за пример Българска народна банка, е виновен за бюджетирането и покриването им. Не е планувано визираните 492 млн.лв. да се поемат от страната (държавния бюджет - бел. ред.), написа в рубриката.

Оценката на Българска народна банка по отношение на разноските за изтеглянето от обращение на българските банкноти и монети и стартирането в обращение на евробанкноти и монети е осъществена на база дейностите, които би трябвало да се извършат. Това са процесите по евакуиране от обращение на българските банкноти и монети, за стартирането в обращение на евробанкнотите и евромонетите и за адаптиране на осведомителните системи на Българска народна банка за работа в две валути, както и за интегриранто им към осведомителните системи на ЕЦБ, изискващи всекидневно даване на данни за евробанкнотите и евромонетите.

При оценката на разноските за приемане на еврото не се дефинира " единична стойност на българска банкнота " поради на това, че в наличнопаричното обращение има 5 номинала български банкноти, всяка с три излъчвания, които са създавани повече от 25 години при разнообразни цени, които са определяни вследствие на преговори с " Печатница на Българска народна банка " АД, а в следствие и от осъществяване на публични поръчки, показват от Българска народна банка.

В рубриката на Българска народна банка за еврозоната се изяснява още, че процесът на автоматизираното превалутиране на левовете в евро касае банковите сметки в лв. (салдото по тези сметки ще се превалутира автоматизирано в евро по курс от 1,95583 лв. към едно евро) и механически ще бъде обезпечено като функционалност в процеса на адаптиране на осведомителните системи на банките. От тази позиция банките ще могат да обезпечат тази услуга гратис за жителите, защото тя е съставен елемент от цялостните им доработки по осведомителните системи, изясняват от Българска народна банка.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР