Еврейска Библия на повече от 1000 години беше продадена за

...
Еврейска Библия на повече от 1000 години беше продадена за
Коментари Харесай

Най-старата почти пълна еврейска Библия в света се продаде за 38 млн. долара

Еврейска Библия на повече от 1000 години беше продадена за 38,1 милиона $ в Ню Йорк, поставяйки връх за най-ценен ръкопис, продаван в миналото на търг, съобщи Агенция Франс Прес.

Кодексът " Сасун " - датиращ от края на девети до началото на десети век - е най-ранната съвсем цялостна еврейска Библия, за която се знае, че към момента съществува. Той беше продаден от „ Sotheby's “ след четириминутно наддаване сред двама участници в търга, се споделя в изказване на аукционната къща.

Библията беше закупена от някогашния американски посланик Алфред Моузес от името на американска организация с нестопанска цел, която ще я подари на Музея на еврейския народ на ANU в Тел Авив, Израел.

" Еврейската Библия е най-влиятелната книга в историята и съставлява основата на западната цивилизация. Радвам се да знам, че тя принадлежи на еврейския народ ", сподели Моузес, дипломат при президента Бил Клинтън.

Продажбата надмина 30,8 млн. $, които създателят на „ Microsoft “ Бил Гейтс заплати за ръкописа " Кодекс Лестър " на Леонардо да Винчи през 1994 година, като най-скъпия ръкописен документ, продаван в миналото на търг.

Най-скъпият исторически документ остава един от първите копия на Конституцията на Съединени американски щати, който Sotheby's продаде за 43 млн. $ през ноември 2021 година Кодексът " Сасун " е един от единствено два кодекса или ръкописа, съдържащи всичките 24 книги на еврейската Библия, които са оживели до актуалната ера.

Той е доста по-пълен от Алепския кодекс и по-стар от Ленинградския кодекс - две други известни ранни еврейски библии. Ръкописът свързва Ръкописите от Мъртво море, които датират още от трети век пр.н.е., и актуалната форма на еврейската Библия.

Наречен е на предходния притежател Дейвид Соломон Сасун (1880-1942), който е събрал най-значимата частна сбирка от антични еврейски текстове в света. Ръкописът се продава на търг за първи път от повече от 30 години, а предварителната му оценка е сред 30 и 50 млн. $.

Кодексът на Сасун, който се е премествал през цялата си история, е бил представян пред аудитория единствено един път в предишното - през 1982 година в Британската библиотека в Лондон, сподели Орит Шахам-Говер, основен организатор на Музея на еврейския народ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР