Еворейският съюз наложи рекордна глоба от 1,2 млрд. евро на

...
Еворейският съюз наложи рекордна глоба от 1,2 млрд. евро на
Коментари Харесай

ЕС наложи най-голямата санкция на Meta

Еворейският съюз наложи рекордна санкция от 1,2 милиарда евро на софтуерния колос Meta, който е притежател на Фейсбук, поради трансфер на потребителски данни сред Съюза и Съединени американски щати. Европейски Съюз също по този начин подреди на Meta да спре прехвърлянето на потребителски данни към Съединени американски щати. Това е най-голямата глоба, налагана в единия блок против огромна софтуерна компания за нарушавания на поверителността, оповестява „ Файненшъл таймс “.

В понеделник основаната в Ирландия Комисия за отбрана на персоналните данни, която съблюдава Общия правилник за отбрана на данните в
Европейски Съюз, наложи санкцията на Meta,
заявявайки, че Фейсбук е нарушил нейните правила, изискващи от платформите да подсигуряват, че при трансфер на данни от Европа към Съединени американски щати те разполагат с подобаващи защитни ограничения.

Комисия за отбрана на персоналните данни откри, че потоците на платформата с персонални данни от Европейски Съюз към Съединени американски щати са разчитали на договорни клаузи, които „ не са ориентирани към рисковете за главните права и свободи “ на потребителите.

Ник Клег, президент на Meta по световните въпроси, разяснява решението:

„ Ние сме отчаян, че „ бяхме определени “, макар че използвахме същия юридически механизъм като хиляди други компании, които желаят да дават услуги в Европа “.

През февруари 2022 година европейски чиновници на компанията подчертаха, че Meta „ няма безусловно никакво предпочитание да се отдръпна от Европа “, само че също по този начин означиха, че софтуерният колос „ разчита на прехвърлянето на данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, с цел да ръководи своите световни услуги “.  Собственикът на Фейсбук и Instagram също по този начин уточни, че „ бизнесът се нуждае от ясни, световни правила за отбрана на трансатлантическите потоци от данни в дълготраен проект “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР