Евгений Пригожин - ръководител на руската наемническа групировка Вагнер -

...
Евгений Пригожин - ръководител на руската наемническа групировка Вагнер -
Коментари Харесай

Вагнер си приписа победа в битката за Соледар

Евгений Пригожин - началник на съветската наемническа формация " Вагнер " - разгласи, че бойците му са завзели цялата територия на Соледар.

Украинският град в област Донецк беше фронт на тежки сражения през последните месеци, като съветските сили се опитваха да го завладяват, с цел да преминат към Бахмут.

Пригожин твърди, че в центъра на града не престават да се водят боеве, като там е формиран " казан " към украински бойци. Той твърди още, че в щурма не са взели участие други подразделения с изключение на неговите наемници. Украински източници обаче демонстрират, че в региона на града са изпратени и постоянни съветски войски.

Официално нито Русия, нито Украйна удостоверяват информацията за хипотетично завладяване на Соледар.
Украинският зам.-министър на защитата Анна Маляр декларира, че боевете не престават, а съветската страна " не обръща внимание на огромните загуби в своя персонален състав и продължава интензивно да атакува ".Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди съветската атака, след която " всичко е изцяло разрушено и съвсем не е останал живот ", а по цялата земя към Соледар има " трупове на окупаторите ".
Американският Институт за проучване на войната ISW също не удостоверява претенциите на " Вагнер " за Соледар.
Според тяхната всекидневна информация за украинската война - съветските сили към момента не са съумели изцяло да завземат надзор над град. " Дори да се има вяра на най-смелите съветски изказвания, контролът над Соледар няма да докара до неотложно обграждане на Бахмут. Това няма да разреши наложително на съветските сили да наложат надзор над сериозно значимите украински връзки, които водят към Бахмут ", се споделя в разбора на ISW.За руснаците Соледар има по-скоро алегорично значение, тъй като би бил първата победа след унизителните отстъпления под натиска на украинската контраатака през есента на 2022. Пригожин ( " Вагнер " ) може да е заинтригуван и от това да превземе солните и гипсови залежи в Донецка област.
РИА Новости демонстрира негова фотография с бойци от " Вагнер ", която се допуска, че е направена в една от солните мини край града.

Пред CNN украински боец от 46-та десантно-щурмова бригада, която води война при Соледар, споделя, че обстановката е тежка, а броят на починалите е толкоз огромен, че " към този момент никой не ги брои ".

Води се борба за всяка постройка и жилищен дом: " В града има голяма сива зона, която и двете страни считат за своя, само че в действителност не е по този начин.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР